T/κ Τύπος: Συνομιλίες&ιδιωτικοποίηση παραλίας στο Πέντε Μίλι

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να ενοικιαστεί σε ιδιωτική εταιρία η παραλία της απόβασης του τουρκικού στρατού στο Πέντε Μίλι, η συνάντηση των δύο ηγετών, η επίθεση που δέχτηκε ανήλικη τουρίστρια, η ταλαιπωρία των μαθητών λόγω των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλε η εταιρεία των λεωφορείων και η νέα υπόθεση που διερευνά η “αστυνομία” για απαγωγή παιδιών από τον πατέρα τους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά

τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) έχει τίτλο “Έχουμε καθαρό το μέτωπό μας” και παραθέτει απόσπασμα από ποίημα που γράφτηκε για την 10η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ αναφέρεται kai στην απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” για την ενοικίαση της παραλίας στο Πέντε Μίλι στον κατεχόμενο Καραβά, παραλία της απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων το 1974, σε ιδιωτική εταιρία. Αναφέρεται ακόμα ότι λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η εν λόγω απόφαση, έχει αποφασιστεί η αναβολή της εφαρμογής της, αλλά όχι η ακύρωση της εφαρμογής της. Αναφορά γίνεται και στη συνάντηση των δύο ηγετών και η εφημερίδα γράφει ότι ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί έχει πλέον κουραστεί από την κατάσταση, αφού ακόμα και στις δηλώσεις του είπε ότι “πλέον είναι καιρός να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις σε συγκεκριμένα θέματα”. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες”, αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί και γράφει ότι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι συζητήθηκε η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό πως σε κάποια ομοσπονδιακά σώματα θα υπάρχει ίσος αριθμός συμμετοχής. Αναφορά γίνεται και στη νέα υπόθεση απαγωγής παιδιών από τον πατέρα τους, ο οποίος, αφού ακολούθησε την εν διαστάσει σύζυγο του, της προκάλεσε ατύχημα και αμέσως πήρε τα παιδιά από το όχημα. Αναφορά γίνεται και στη βράβευση του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής από πανεπιστήμιο του Κοσόβου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “17 χιλιάδες μαθητές έμειναν στο σπίτι τους”, αναφέρεται στην ταλαιπωρία των μαθητών και των γονιών μετά την απόφαση για απεργία των οδηγών των σχολικών λεωφορείων, σημειώνοντας ότι περίπου 17 χιλιάδες μαθητές έμειναν στο σπίτι τους. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του ΓΔ του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου και ότι η Κύπρος θα βρίσκεται εκτός της διαδρομής του αγωγού. Αλλού γράφει ότι ο Ερντογάν, μετά την αποχώρηση του το 2014 από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, έχει πλέον από τα χθες γίνει και πάλι μέλος του κόμματος. Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Σουάτ Ασίρ, ο οποίος μαχαίρωσε 39 φορές και σκότωσε την εν διαστάσει σύντροφό του, ο οποίος είπε ότι έχει μετανιώσει για την πράξη του και ότι ζει μια κόλαση.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ντροπιαστικό”, αναφέρεται στην επίθεση που δέχτηκε νεαρή ανήλικη από την Ολλανδία, η οποία βρίσκεται στα κατεχόμενα για διακοπές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά τον περίπατο της σε παραλία στην κατεχόμενη Βοκολίδα, δέχτηκε επίθεση από 18χρονο νεαρό, ο οποίος στην προσπάθεια του να τη βιάσει, την τραυμάτισε σοβαρά. Η “αστυνομία” έχει συλλάβει τον 18χρονο. Γράφει ακόμα ότι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του “υπουργικού” να ενοικιάσει την παραλία στο Πέντε Μίλι σε ιδιωτική εταιρία, αποφασίστηκε τελικά να μην εφαρμοστεί η απόφαση, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για ακύρωση της. Γράφει ακόμα ότι η “κατηγορούσα αρχή” στην υπόθεση του Σουάτ Ασίρ θα ζητήσει τη μέγιστη επιβολή ποινής φυλάκισης, που είναι 40 χρόνια. Ο Ασίρ μαχαίρωσε και τραυμάτισε την πρώην σύντροφο του, η οποία τελικά υπέκυψε στα τραύματα της.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Σημείο απόβασης Γιαβούζ”, γράφει ότι η παραλία απ' όπου αποβιβάστηκαν τα τουρκικά στρατεύματα της εισβολής, η οποία ονομάστηκε Γιαβούζ μετά το 1974, έχει αποφασιστεί να ενοικιαστεί για περίοδο 30 χρόνων στην ιδιωτική εταιρεία “Αλτίνμπας” για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου. Η εφημερίδα γράφει ότι μετά τις αντιδράσεις που δημιούργησε η απόφαση, μάλλον θα αναβληθεί. Γράφει ακόμα ότι η απόφαση της απεργίας των οδηγών των σχολικών λεωφορείων οδήγησε αρκετούς από τους μαθητές να κάνουν ότο στοπ για να καταφέρουν να πάνε στο σχολείο τους. Αναφορά γίνεται και στη συνάντηση των δύο ηγετών και γράφει ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιτνζί είπε ότι είναι καιρός πλέον να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε κάποια από τα θέματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα