Times: Συμβιβαστική λύση στο ‘backstop’ του Brexit

Έτοιμη να αποδεχθεί μία συμβιβαστική πρόταση για τη λεγόμενη ασφαλιστική δικλείδα (‘backstop’) στη συμφωνία του Brexit που θα αποσκοπεί στην αποφυγή συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας φέρεται να είναι η ΕΕ, σύμφωνα με τους Times.

Επικαλούμενη πηγές της ΕΕ η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως οι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί πως θα προσφέρουν στην Τερέζα Μέι έναν «ανεξάρτητο μηχανισμό»

με τον οποίο θα μπορούσε να τερματιστεί η προσωρινή παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση μετά από τη μεταβατική περίοδο.

Οι Ευρωπαίοι πιστεύεται ότι έχουν πλέον αποδεχθεί την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού για προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και όχι μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως ήταν η αρχική θέση των Βρυξελλών. Αυτή η τελωνειακή ρύθμιση θα ισχύει μέχρι να κλείσει η συμφωνία των δύο πλευρών επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης, που θα λύνει οριστικά και το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία.

Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται πλέον στο ότι οι Βρετανοί δε θέλουν να υποχρεωθούν να παραμείνουν επ´ άπειρον «παγιδευμένοι» σε μία τελωνειακή ένωση. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι δεν αποδέχονται μία τέτοια συμφωνία εφόσον υπάρχει ρητή ημερομηνία τερματισμού της.

Σε μία εξέλιξη που φαίνεται πως μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε τη Δευτέρα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μέι ότι το Δουβλίνο είναι ανοιχτό στη συμπερίληψη σε αυτή τη συμφωνία του backstop ενός «μηχανισμού επανεξέτασης».

Όπως διευκρίνισε η ιρλανδική κυβέρνηση, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές προτάσεις που συνεπάγονται δικαίωμα των Βρετανών να τερματίσουν μονομερώς την ισχύ του backstop, όπως πρόταση που παρουσίασε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό προ ημερών ο υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Πηγή της ΕΕ δήλωσε στους Times ότι η ιδέα ενός μηχανισμού επανεξέτασης της συμφωνίας του backstop κάποια στιγμή στο μέλλον υπονοεί αμοιβαία και όχι μονομερή λήψη αποφάσεων και υπό αυτό το πρίσμα θα ήταν αποδεκτή. «Θα επρόκειτο δηλαδή για ρήτρα αναθεώρησης και όχι για ρήτρα τερματισμού», εξήγησε.

Σύμφωνα με τους Times, αυτός ο ανεξάρτητος μηχανισμός επανεξέτασης των δεδομένων του backstop θα μπορούσε να είναι η κοινή επιτροπή και το ανεξάρτητο διαιτητικό όργανο επί των οποίων έχουν ήδη σε γενικές γραμμές συμφωνήσει Λονδίνο και Βρυξέλλες για την επίλυση μελλοντικών διαφόρων λόγω του Brexit.

Η πρωθυπουργός Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου θα είναι αντιμέτωπη με δυο αντίπαλα στρατόπεδα, αυτό των Brexiteers και εκείνο των Remainers υπουργών της.

Τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η κα Μέι θα πιέσει την πλευρά των σκληροπυρηνικών υπέρμαχων του Brexit προειδοποιώντας τους ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να κλείσει εντός των επόμενων εβδομάδων αν όχι ημερών, ώστε να μην ξεκινήσει η λήψη «μη αναστρέψιμων» μέτρων για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, με όποιο οικονομικό κόστος συνεπάγονται αυτά για τις βρετανικές επιχειρήσεις και για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα