SOS στο FIR Λ/σίας λόγω αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία

Για σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια πτήσεων, λόγω των αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία, έκανε λόγο ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, μιλώντας στην εκπομπή του Sigma, "Μεσημέρι και Κάτι".

Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι αεροπορικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, δεν είναι ίδιος με τις συμβατικές πολιτικές αεροπορικές πτήσεις, αφού όπως εξήγησε μόνη έγνοια των πολεμικών επιχειρήσεων είναι να εντοπιστούν οι στόχοι τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτρου,

τα αεροπορικά πολεμικά, δεν ακολουθούν ούτε τα ραντάρ, ούτε τα δρομολόγια που ακολουθούν τα αεροπορικά μέσα μεταφοράς επιβατών. Η εξέλιξη, προβληματίζει τους διεθνείς οργανισμούς ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να κλείσει ο εναέριος χώρος της Συρίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πτήσεις που εκτελούνταν από το FIR Συρίας θα εκτελούνται από το FIR Κύπρου.

Κατά τον κ. Πέτρου, η διαχείριση αυτής της σοβαρής κατάστασης θα είναι δύσκολη επειδή το FIR Λευκωσίας, θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τον όγκο πτήσεων.

Το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, συστήνει όπως συνεργαστεί η Τουρκία με το FIR Λευκωσίας, για το διαμοιρασμό και συντονισμό πτήσεων κάτι το οποίο αρνείται πεισματικά η Τουρκία. Επιπλέον, οι πτήσεις που γίνονται από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου δυσχεραίνουν το πρόβλημα.

Καλεί όλους τους εμπλεκομένους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα γι' αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την ανώμαλη κατάσταση στην περιοχή και να πιέσουν την Τουρκία, έστω και τώρα, να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα