SOS για ανήσυχη ηρεμία εντός των χρηματαγορών

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) προειδοποίησε την Κυριακή για μια «ανήσυχη ηρεμία» εντός των χρηματαγορών, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει ευάλωτη σε σοβαρές αναταραχές.

Η BIS, γνωστή ως η Κεντρική Τράπεζα όλων των Κεντρικών Τραπεζών – εξέφρασε αυτή την προειδοποίηση στην τριμηνιαία της

έκθεση η οποία παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο οι αγορές είχαν ταρακουνηθεί μετά από σοβαρές ανησυχίες που προκλήθηκαν από την κατάσταση της οικονομίας ηγετικών αναδυόμενων αγορών, ιδίως της Κίνας.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν από τις νομισματικές αρχές πέτυχαν τη σταθεροποίηση των αγορών σε ένα βαθμό αλλά ο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόριο προειδοποιεί εναντίον του εφησυχασμού.

«Η ηρεμία αυτή την ώρα είναι ευάλωτη», ανέφερε.

Συγκεκριμένα υποδεικνύει μια επιβράδυνση των κεφαλαιουχικών ροών και τις συνεχιζόμενες ενδείξεις προβλημάτων σε Βραζιλία και Ρωσία, ακόμη και αν η Κίνα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε μερικό βαθμό.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να δει κανείς την υφιστάμενη ησυχία ως οτιδήποτε άλλο παρά ανήσυχη», είπε.

Τονίζοντας την αβεβαιότητα που συνεχίζει να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Μπόριο σημείωσε ότι οι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητοι ακόμη και στην παραμικρή έκπληξη στις ενέργειες των Κεντρικών Τραπεζιτών.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αντίδραση αυτή την εβδομάδα στο τελευταίο πακέτο αναζωογονητικών μέτρων του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η οποία προκάλεσε πωλήσεις μεγάλου εύρους από απογοητευμένους επενδυτές που είπαν ότι τα μέτρα δεν ήταν επαρκή.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ απέδωσαν την απογοήτευση στους ίδιους τους επενδυτές, που σύμφωνα με τους ίδιους, δεν εκτίμησαν ορθά τις αναμενόμενες ενέργειες της ΕΚΤ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα