Με μέτρα προειδοποιούν οι συντεχνίες της ΑΗΚ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, οι οποίες εκφράζουν την απογοήτευση και την πικρία τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάνοντας μάλιστα λόγο για μονομερείς ενέργειες που στόχο έχουν την αποδυνάμωση, την αποδόμηση, τον κατακερματισμό και τελικά την εκποίηση της ΑΗΚ και που θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την κατάρρευση του τομέα ηλεκτρισμού στην Κύπρο.

Σε

σημερινή διάσκεψη Τύπου, οι συντεχνίες κατήγγειλαν και την προσπάθεια εμπαιγμού του κυπριακού λαού, καθώς άλλα εξαγγέλλονται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της ΣΕΠΑΗΚ, Άδωνη Γιασεμίδη, και άλλα στην ουσία τροχιοδρομούνται.

Είναι ξεκάθαρη η στρατηγική και η πορεία που ακολουθούν κάποιοι, ανέφερε, για εκποίηση της περιουσίας του κυπριακού λαού με τα νομοσχέδια που προωθούν, αποκοιμίζοντας και καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη με δήθεν ορθολογιστικές μελέτες.

Παρά το ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν άρει τα δυναμικά τους μέτρα, μετά απο εισήγηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου για νέα μελέτη, εντούτοις παρατηρούν 2 μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες, που παραγνωρίζουν πλήρως τα όσα είχε εισηγηθεί και είχε συμφωνήσει το Υπουργείο Ενέργειας.

Η πρώτη μονομερής ενέργεια, σύμφωνα πάντα με τα όσα ακούστηκαν στη διάσκεψη, αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον Περί δημοσίων Οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων Νόμο.

Οι συντεχνίες κρίνουν ότι πρόκειται για ένα πονηρό σύγγραμμα και ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια των κυβερνώντων για μια ολιστική προσαρμογή της ΑΗΚ στο κυβερνητικό άρμα, ενω ο στρατηγικός της σχεδιασμός θα καθορίζεται και θα εγκρίνεται πλεόν απο τους δύο Υπουργούς, τον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, γεγονός που θα διευκολύνει τον τεμαχισμό και την αποδόμησή της.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής, επισήμανε ο κύριος Γιασεμίδης, επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρισμός προς όφελος και κερδοσκοπία ορισμένων ολίγων. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι συντεχνίες έχουν ζητήσει την αφαίρεση της ΑΗΚ απο το νομοσχέδιο ΔΟΚΕ.

Η 2η μονομερής ενέργεια παρατηρείται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, που υπό το πρόσχημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, εξουδετερώνει οποιεσδήποτε συνέργειες και δημιουργεί τεράστιο πρόσθετο κόστος στον Κύπριο καταναλωτή.

Οι συντεχνίες διαβλέπουν, μάλιστα, ότι το Υπουργείο σε καίρια σημεία της μελέτης, έχει περιθωριοποιήσει τις συστάσεις της επιτροπής Εμπορίου σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του ηλεκτρικού τομέα στην Κύπρο.

Οι αποφάσεις και οι πράξεις του Υπουργείου, αναφέρουν, οδηγούν σε μια προαποφασισμένη και καθοδηγούμενη μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα είναι προκαθορισμένα και τροχιοδρομούν εκ των πραγμάτων την εκποίηση της ΑΗΚ, αυξάνοντας το κόστος ηλεκτρισμού προς την κοινωνία.

Οι συντεχνίες απευθύνουν ύστατη έκκληση στην Κοινοβουλευτική Εμπορίου και τον Υπουργό Ενέργειας, για άμεση απόσυρση των μονομερών αυτών ενεργειών.

Τους δίνουν μάλιστα περιθώριο χρόνου για δεύτερες σκέψεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα συγκεντρωθούν στα κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ στη Λευκωσία, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις ενέργειες της Κυβέρνησης τις οποίες καταγγέλλουν, ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος σημείωσε πως «εφόσον το ίδιο το Υπουργείο αποδεσμεύθηκε από τις δεσμεύσεις του έναντι της Βουλής, πλέον οι εργαζόμενοι οφείλουν να χαράξουν την πορεία τους».

Όπως είπε, οι συντεχνίες θα συνέλθουν την Τρίτη για να προγραμματίσουν τις επόμενες ενέργειές τους, υπενθυμίζοντας πως ήδη έχουν λάβει εξουσιοδότηση από τα μέλη τους για λήψη μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα