REACTION Youth: Εκστρατεία για αύξηση της οδικής ασφάλειας

Εκστρατεία αύξησης της οδικής ασφάλειας στις παράλιες περιοχές για την ενημέρωση του κοινού αρχίζει από σήμερα το REACTION Youth for the Prevention και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Αυγούστου 2015.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του REACTION Μάριος Σταύρου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων της Κύπρου και των τουριστών για την οδική ασφάλεια και τους νόμους που ισχύουν στη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στην καινούργια νομοθεσία για την

οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.

Είπε ακόμα ότι, ταυτόχρονα, η Ειδική Ομάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION με την Κινητή Μονάδα Φιλικού Ελέγχου Αλκοόλης θα διενεργεί φιλικούς ελέγχους αλκοόλης σε τουρίστες και ντόπιους με στόχο την αποτροπή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είπε ότι σε συνεργασία με την Hermes Airports έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές δράσεις στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου με στόχο την άμεση ενημέρωση του τουριστών με την άφιξη τους στην Κύπρο και τις εταιρείες ενοικιάσεων μοτοσικλετών και αυτοκινήτων.

Περαιτέρω σε κάποια ξενοδοχεία θα δοθεί σχετικό ενημερωτικό υλικό με στόχο την ενημέρωση των τουριστών ενώ το ίδιο θα γίνεται και σε κάποιες πρεσβείες και η προσπάθεια θα συμπληρώνεται από μικρές ενημερωτικές δράσεις σε σημεία που υπάρχουν τουρίστες σε κεντρικά σημεία των πόλεων, σε εμπορικά κέντρα ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ο κ. Σταύρου είπε ακόμα πως η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα αυτής της εκστρατείας αφού η χρήση του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ενημέρωση του κοινού στην ελληνική, στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα.

Ο Πρόεδρος του REACTION παρουσίασε τα στατιστικά δεδομένα για την τετραετία 2009 – 2012 που καταδεικνύουν ότι στην Κύπρο υπήρξαν 76 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, που αποτελούν περίπου το 30% του συνόλου των οδικών συγκρούσεων της τετραετίας. Από τις 76 συγκρούσεις που συνέβησαν το καλοκαίρι, οι 54 ή ποσοστό 71% έγιναν σε παράλιες περιοχές.

Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης των οδικών συγκρούσεων αυτής της περιόδου είναι η κατανάλωση αλκοόλης/ναρκωτικών πριν την οδήγηση, η απρόσεκτη/αμελής οδήγηση, η υπερβολική ταχύτητα αλλά και η μη τήρηση της σωστής λωρίδας κυκλοφορίας, τονίζει ο κ. Σταύρου.

Αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση για την εμπλοκή αλλοδαπών σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο που ετοίμασε η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, η οποία καταδεικνύει ότι οι αλλοδαποί που εμπλέκονται περισσότερο σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο είναι άντρες ηλικίας 15-24 ετών στην επαρχία Αμμοχώστου και ηλικίας 40-60 ετών στις άλλες επαρχίες.

Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα οι μήνες Ιούνιος-Σεπτέμβριος είναι η περίοδος με τις περισσότερες οδικές συγκρούσεις. Σύμφωνα επίσης με την ίδια έκθεση, οι οδικές συγκρούσεις με μοτοποδήλατα (28,7%), οι οδικές συγκρούσεις με αυτοκίνητο ενοικιάσεως (23.8%) και οι οδικές συγκρούσεις με Άλλο Σαλούν Όχημα (26.2%) αποτελούν τις κυριότερες περιπτώσεις οδικών συγκρούσεων των τουριστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα