PwC: Ευάλωτες οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών

Απειλή συνιστούν, σύμφωνα με την PwC το ισχυρό δολάριο, οι χαμηλές τιμές βασικών αγαθών και η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνο κοκτέιλ κινδύνων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα, το ισχυρό δολάριο και τις χαμηλές τιμές βασικών αγαθών.

Πιο ευάλωτες φαίνεται να είναι οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, ενώ την ίδια ώρα οι προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν, σύμφωνα με οικονομολόγους της PwC,

να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από το περιβάλλον χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στις έξι από τις επτά μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές (Ε7) σε σύγκριση με προηγούμενες τάσεις ανάπτυξης. Μόνο η Ινδία κατέγραψε το 2015 γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο της, ενώ παρατηρείται συρρίκνωση στη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Ποια είναι λοιπόν τα αίτια αυτής της επιδείνωσης στις οικονομικές προβλέψεις;

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται ενώ προβλέπεται μείωση στις τιμές βασικών αγαθών:

Σε συνέχεια των ρυθμών ανάπτυξης πέραν του 8% την περίοδο 2000 μέχρι 2011, η κινεζική οικονομία σημειώνει επιβράδυνση, με ρυθμό ανάπτυξης πέρσι λίγο χαμηλότερο του 7% ενώ οικονομολόγοι της PwC αναμένουν το 2017 περαιτέρω μείωση γύρω στο 6%.

Ο, άμεσος αντίκτυπος της επιβράδυνσης της Κίνας στην ανάπτυξη είναι αισθητός στο εμπόριο, αφήνοντας περισσότερο εκτεθειμένες τη Βραζιλία και την Ινδονησία. Ενδεικτικά , μια μείωση της τάξης του 10% στις εξαγωγές αγαθών της Ινδονησίας προς την Κίνα θα είχε ως άμεσο αντίκτυπο μείωση του ΑΕΠ της κατά περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η επιβράδυνση στην Κίνα έχει επίσης έμμεσο αντίκτυπο και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες μέσω των χαμηλότερων τιμών βασικών αγαθών καθώς μειώνεται η ζήτηση στην Κίνα. Η Ρωσία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και, σε μικρότερο βαθμό, το Μεξικό, είναι καθαροί εξαγωγείς πρωτογενών βασικών αγαθών κι έχουν, ως εκ τούτου, υποστεί τις σχετικές επιπτώσεις.

Το χρέος σε ξένο νόμισμα αποτελεί πηγή αδυναμίας για ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες: Tο ισχυρό αμερικανικό δολάριο, σε συνδυασμό με το ύψος του χρέους σε δολάρια εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε κάποιες επιχειρήσεις, νοικοκυριά (και σε μικρότερο βαθμό κυβερνήσεις) σε αναδυόμενες αγορές.

Οι οικονομολόγοι της PwC καταλήγουν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Η Βραζιλία θεωρείται σήμερα, μαζί με την Τουρκία, «ιδιαίτερα τρωτή» σε ό,τι αφορά το εξωτερικό της χρέος.

• Το εξωτερικό χρέος της Κίνας εξακολουθεί να παραμένει σχετικά προστατευμένο από τις επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου, καθώς το χρέος σε ξένο νόμισμα αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο ποσοστό της συνολικής οικονομίας της, παρά το ότι ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις είναι πιο εκτεθειμένες.

• Η Ινδονησία, το Μεξικό, η Ρωσία και η Ινδία, βρίσκονται κάπου στο μέσο, παρουσιάζοντας μια ανάμεικτη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκθεσή τους στο δολάριο. Η Ινδία φαίνεται να είναι περισσότερο ασφαλής και προσβλέπει να καταστεί η ισχυρότερη από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν στη διάθεσή τους κάποια μέσα στήριξης της οικονομίας:

Η ανάλυση της PwC διαπιστώνει τα ακόλουθα:

• Μερικές από τις Ε7 έχουν κάποια περιθώρια κινήσεων σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, λόγω του χαμηλού σχετικά δημοσιονομικού τους ελλείμματος και των χαμηλών επιπέδων σχετικού χρέους. Ακόμη και στο Μεξικό και τη Ρωσία, όπου το έλλειμμα υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος είναι χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν δημοσιονομικά κίνητρα για να ενισχύσουν τη ζήτηση σε περίπτωση που η οικονομική ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνεται.

• Τα πράγματα δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει ψηλός στη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Τουρκία, για παράδειγμα, αλλά είναι κάτω του στόχου στην Κίνα. Ωστόσο, καθώς τα επιτόκια στις αναδυόμενες οικονομίες δεν είναι τόσο χαμηλά όσο στις προηγμένες - το χαμηλότερο βασικό επιτόκιο ανάμεσα στις Ε7 συναντάται στο Μεξικό με 3,25% - οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν περιθώρια να παρέχουν νομισματικά κίνητρα στην οικονομία αν αποφασίσουν να το πράξουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα