PanamaPapers:Γαϊτανάκι φοροαποφυγής απο Ιρλανδία μέχρι Κύπρο

Ένα ακόμα σκάνδαλο φέρνει στην επιφάνεια η διαρροή Panama Papers, της Mossack Fonceca. Σύμφωνα με την Irish Times, ηγετικό στέλεχος της Ιρλανδικής νομικής εταιρείας Matheson, με έδρα στο Δουβλίνο, έστησε εταιρεία στην Κύπρο, ως μέρος της στρατηγικής του για μείωση των φορολογικών του στοιχείων.

Όπως αναφέρει η Irish Times,

όταν ο Stanley Watson θα έφευγε από τα γραφεία στο Δουβλίνο για να αναλάβει τη διαχείριση του γραφείου της νομικής εταιρείας στο Λονδίνο, έδωσε την «παραίτηση» του. Η «παραίτηση» του μόνο εικονική ήταν φυσικά.

H διαδρομή της εταιρείας απο Ιρλανδία μέχρι Κύπρο

Αντ’ αυτού, έστησε μια δομή, μέσω της οποίας θα μπορούσε να χρεώνει τη Matheson, για τις υπηρεσίες του, χρησιμοποιώντας μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που έστησε στην Ιρλανδία , η οποία με τη σειρά της θα πλήρωνε το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος του, σε μερίσματα στην εταιρεία που έστησε στην Κύπρο.

Σύμφωνα πάντα με την Irish Times, στις 27 Νοεμβρίου 2012, ο Watson, έγραψε μέσω της Matheson στον Ernie Donne, της Central Corporate Services Ltd στο Isle of Man, ενημερώνοντας τον για το πλάνο του. Όπως τον ενημέρωσε επίσης, για τα θέματα φορολογίας υπήρξαν πολλές προτάσεις από PwC και Deloitte.

Για να επιτύχει το πλάνο του, ο Watson, θα χρειαζόταν εταιρεία στην Κύπρο η οποία θα αναγραφόταν ως μητρική της νεοσύστατης Ιρλανδικής εταιρείας, καθώς σύμφωνα με τον Watson υπάρχει πολύ ελκυστική συμφωνία αποφυγής της διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι επονομαζόμενη «Shelf company»

Ο κύριος Donne επικοινώνησε με την Mossack Fonseca, η οποία κανόνισε τα διαδικαστικά για τη δημιουργία «shelf company», εταιρείας με έτοιμη δομή, χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή υποχρεώσεις, με επωνυμία «Giellea Re Co Limited» , για να χρησιμοποιηθεί για το σχέδιο του Watson

Η Irish Times επιχείρησαν να μιλήσουν με την εταιρεία Matheson αλλά και τον Watson για το θέμα, χωρίς όμως καμιά ανταπόκριση εκ μέρους τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα