Panama Papers: Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη

Λιγότερο από δυο 24ωρα απομένουν για να δοθούν στην δημοσιότητα τα έγγραφα που αποκάλυψε η International Consortium of Investigative Journalists-ICIJ, γνωστά ως «Panama Papers».Η βάση δεδομένων για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο θα δοθεί στην δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου.

Σε αυτή την βάση θα περιλαμβάνονται δεδομένα σχετικά με περισσότερες από 200.000 μυστικές εταιρείες και ιδρύματα που βασίζονται σε 21 φορολογικούς παραδείσους, του Χονγκ Κονγκ,

της Νεβάδα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τζον Ντό, «το βαθύ λαρύγγι» αποκαλύπτει

Σε παράλληλη εξέλιξη, ο Τζον Ντο, είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού. Οι αρχές των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το όνομα αυτό, για άτομα αγνώστων στοιχείων.Το πρόσωπο αυτό λοιπόν, με μια επιστολή με τίτλο: «Η Επανάσταση θα Ψηφιοποιηθεί», ξεκαθαρίζει τα κίνητρα, πίσω από αυτή του την κίνηση.

Το «βαθύ λαρύγγι» ξεκαθαρίζει εξάλλου ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ ως κατάσκοπος ή κυβερνητικό στέλεχος. Βασικό του κίνητρο για τη διαρροή ήταν η «ισότητα των εισοδημάτων». Τα έγγραφα ανήκαν στην δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca και η ίδια ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης. Δείτε εδώ το μανιφέστο των 1800 λέξεων.

Τα δεδομένα των Panama Papers

Τα επίμαχα έγγραφα ανέρχονται περίπου στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα.Τα στοιχεία περιλαμβάνουν κυρίως τα e-mails, αρχεία pdf, αρχεία φωτογραφιών, καθώς και αποσπάσματα από μια εσωτερική βάση δεδομένων Mossack Fonseca.

Αφορούν μια περίοδο αρκετών ετών, από το 1970 μέχρι και την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα