Oλλανδική Προεδρία ΕΕ: Το 2016 να είναι έτος λύσης Κυπριακού

Η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ ελπίζει το 2016 να είναι έτος επανένωσης για την Κύπρο, δήλωσε η Πρέσβειρα της Ολλανδίας Μπρέχε Σβάχοφερ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Προεδρίας.

Η κ. Σβάχοφερ τόνισε ότι η επανένωση δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον των Κυπρίων, αλλά και της ΕΕ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Ως Προεδρία, είπε, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνουμε την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας,

η Πρέσβειρα είπε ότι η απόφαση που λήφθηκε και από τα 28 κράτη μέλη στα τέλη του περασμένου έτους έναντι της Τουρκίας είναι για την Ολλανδική Προεδρία η βάση επί της οποίας μπορούμε να εργαστούμε περαιτέρω.

Η κ. Σβάχοφερ είπε ότι η Προεδρία θα λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής διασφαλίζοντας ότι τα συμφέροντα όλων των 28 κρατών μελών λαμβάνονται υπόψη και ότι θα συνεργαστεί με όλους, την Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι συγκεκριμένα για την περαιτέρω εφαρμογή των συμφωνηθέντων το περασμένο έτος.

Σε ερώτηση σχετικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η Πρέσβειρα της Ολλανδίας επανέλαβε ότι ο ρόλος της Προεδρίας επικεντρώνεται κυρίως στα συμφωνηθέντα σε ό,τι αφορά ειδικότερα την προώθηση της κοινής ατζέντας για την Τουρκία.

Σημείωσε ότι λαμβάνονται υπόψη οι τοποθετήσεις και των 28 κρατών μελών και σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Πρωτόκολλο της Άγκυρας η Ολλανδία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε και στο παρελθόν δηλαδή να υπενθυμίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της. Είπε ότι αν υπάρχουν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες σε αυτό το πεδίο ή και άλλα, και αν η Προεδρία θεωρήσει ότι μπορεί να είναι βοηθητική και χρήσιμη, θα το πράξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα