O Γκάμπριελ στην Άγκυρα - Γερμανικό μπλόκο σε Σύνοδο ΝΑΤΟ

Την ώρα που η Γερμανία προσπαθεί να βρει λύση για παραμονή των γερμανικών στρατευμάτων στο Ιντζιρλίκ και ενώ το Βερολίνο ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψη του Γκάμπριελ στην Τουρκία, η Άγκυρα όχι μόνο δεν ρίχνει τόνους, αλλά αντίθετα τορπιλίζει το κλίμα.

Απευθυνόμενος, στον Γερμανό ομόλογό του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως όσο κι αν επιμένει το Βερολίνο δεν πρόκειται να παραχωρηθεί άδεια για επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντζιρλίκ, γιατί πολύ απλά η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία που ήξερα στο παρελθόν δεν υπάρχει πια.

Δεν φτάνει είπε που στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση FETO, τις δραστηριότητες του PKK, που πιέζουν συστηματικά τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία, θέλουν και εξυπηρετήσεις.

Ο Τσαβούσογλου έστειλε στο μεταξύ και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, λέγοντας σε έντονο ύφος ότι είναι καιρός να καταλάβουν όλοι ότι το Ιντζιρλίκ δεν είναι νατοϊκή βάση. Είναι τουρκική βάση και φιλοξενεί ξένες δυνάμεις. Το Ικόνιο είναι η νατοϊκή βάση, είπε. Γι αυτό μόνο η Τουρκία αποφασίζει για το Ιντζιρλίκ και σε όσους αυτό δεν αρέσει, ας φύγουν.

Από την άλλη, υπήρξε και γερμανικό μπλόκο, σε σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαγόταν στην Τουρκία, το 2018. Ακόμη μία ενδεικτική πράξη που δείχνει τις κάκιστες διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η Die Welt η Γερμανία κι άλλες 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επί συνόλου 28 μελών του ΝΑΤΟ, τάχθηκαν σθεναρά, κατά της διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018 και υπέρ της διεξαγωγής της στις Βρυξέλλες.

Τον Ιούνιο θα υπάρξει οριστική απάντηση, όμως διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως αυτό συμβαίνει για να μην αναβαθμιστεί, σε μια τέτοια περίοδο, ο ρόλος της Τουρκίας διεθνώς και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την εσωτερική πολιτική της.

Keywords
Τυχαία Θέματα