NYT: Μήνυση κατά της Κομισιόν για τα μηνύματα Φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η εφημερίδα New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επίτροπής, σύμφωνα με το επίσημο μητρώο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το επίσημο μητρώο δεν περιέχει περαιτέρω πληροφορίες για την υπόθεση, η οποία καταχωρήθηκε στις 25 Ιανουαρίου ως «Stevi and The New York Times v Commission (Case T-36/23)».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico, το οποίο επικαλείται δύο

άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, η μήνυση αφορά την άρνηση του θεσμού να δώσει στη δημοσιότητα γραπτά μηνύματα τα οποία αντάλλαξε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε σχέση με την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η αμερικανική εφημερίδα προσφεύγει κατά της Κομισιόν με το επιχείρημα πως ο θεσμός έχει νομική υποχρέωση να δώσει στην δημοσιότητα τα μηνύματα που αφορούν την συμφωνία αγοράς εμβολίων.

Η εφημερίδα, κληθείσα από το Politico να σχολιάσει περιορίστηκε να αναφέρει πως οι New York Times καταθέτουν συχνά αιτήσεις δημοσιοποίησης εγγράφων δημοσίου ενδιαφέροντος και πως δεν μπορούν αυτή την στιγμή να σχολιάσουν την συγκεκριμένη υπόθεση. Ούτε η Κομισιόν σχολίασε το δημοσίευμα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρεται, τον Ιανουάριο του 2022, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλυ Ο’Ράιλι είχε εντοπίσει κακοδιοίκηση κατά την προσπάθεια της Κομισιόν να εντοπίσει τα μηνύματα μετά από αίτημα του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Φάντα της γερμανικής ιστοσελίδας netzpolitik, καθώς δεν ζήτησε από το γραφείο της Προέδρου να αναζητήσει συγκεκριμένα γραπτά μηνύματα από το κινητό. Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα Διαφάνειας Βέρα Γιούργοβα είχε δηλώσει πως τα μηνύματα ενδεχομένως να έχουν σβηστεί λόγω του ότι πρόκειται για βραχύβια μέθοδο επικοινωνίας.

Η γερμανική εφημερίδα Bild (η οποία ανήκει επίσης στον ίδιο όμιλο με το Politico) είχε επίσης καταθέσει μηνύσεις κατά της Κομισιόν σε σχέση με την δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για την αγορά εμβολίων από τις Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα