My Shake, η εφαρμογή που προειδοποιεί για σεισμό

Μια πρωτότυπη εφαρμογή, ιδανική για όσους ζουν σε σεισμογενείς περιοχές δημιούργησαν Αμερικανοί σεισμολόγοι.

Ο λόγος για την εφαρμογή MyShake.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή σεισμολογίας Ρίτσαρντ 'Αλεν, πρόεδρο του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", ανέφεραν ότι η εφαρμογή μπορεί να ανιχνεύσει σεισμούς μεγέθους τουλάχιστον πέντε βαθμών, με το ποσοστό επιτυχίας ανίχνευσής τους να ανέρχεται στο 93%.

«Πιάνει»

τον σεισμό σε δευτερόλεπτα

Oι επιστήμονες τόνισαν ότι, στην περίπτωση ενός σεισμού, ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα έγκαιρης προειδοποίησης μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΑΜΠΕ, xρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο στη συσκευή τηλεφώνου αισθητήρα επιτάχυνσης, η εφαρμογή «πιάνει» τον σεισμό μερικά δευτερόλεπτα προτού τα σεισμικά κύματα φθάσουν εκεί που βρίσκεται ο χρήστης. Αμέσως ενεργοποιεί στιγμιαία το GPS για να στείλει στο κέντρο συντονισμού τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τηλεφώνου.

Και στο παρελθόν επιχειρήθηκε η προειδοποίηση για σεισμό μέσω κινητού, αλλά καμία δεν ήταν τόσο προχωρημένη και τόσο λίγο ενεργοβόρα (δεν «τρώει» μπαταρία γιατί δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς ενεργό το GPS).

Σύντομα και στα iPhone

Οι ερευνητές κυκλοφόρησαν την εφαρμογή MyShake -αρχικά μόνο για συσκευές Android, αλλά σύντομα θα ακολουθήσει και εφαρμογή για iPhone- ως ένα πρώτο πείραμα μεγάλης κλίμακας, ώστε να συλλέξουν χιλιάδες δεδομένα από κινητά τηλέφωνα. Προς το παρόν, δεν θα εκδίδουν προειδοποιήσεις για σεισμό. Αν η εφαρμογή περάσει με επιτυχία το τεστ, το σύστημα προειδοποίησης θα ενεργοποιηθεί έως τα μέσα του 2016.

Ψηλά ο πήχης

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το σύστημά τους θα μπορούσε να ξεπεράσει σε αξιοπιστία ακόμη και το παραδοσιακό δίκτυο των σεισμογράφων, αφού οι τελευταίοι είναι εγκατεστημένοι ανά δέκα, 20 ή περισσότερα χιλιόμετρα. Αντίθετα, ένα δίκτυο προειδοποίησης με βάση τα κινητά τηλέφωνα θα έχει πολύ περισσότερους «σεισμογράφους» και άρα μπορεί να είναι πιο ακριβές.

Keywords
Τυχαία Θέματα