Kυπριακό: Επαφές υψηλού επιπέδου για ΚΕ στην Ουάσιγκτον

Σημαντικές επαφές στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο το Κυπριακό, πραγματοποιεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σήμερα πρόκειται να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον προσωρινό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Χέφερν, και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν.

Το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλίδης θα λάβει μέρος στο συνέδριο της Αμερικανο-Ισραηλινής Πολιτικής Επιτροπής, όπου θα είναι ομιλητής σε συζήτηση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις του Ισραήλ

με την ΕΕ και θέματα, που απασχολούν τα κράτη της περιοχής.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη, με τον Ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, στρατηγός Herbert Raymond McMaster.

Η συνάντηση είχε αρχικά προγραμματιστεί για το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο εξαιτίας διαβουλεύσεων του Λευκού Οίκου με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Πρίμπους ήταν απασχολημένος.

Μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου, με αφορμή την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε παρέμβασή του χθες βράδυ στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα δήλωσε ότι γίνονται διπλωματικές επαφές για επίτευξη συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία και σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, ο ρόλος, που μπορεί να αναλάβει η Κύπρος, θα είναι αναβαθμισμένος. Μια τέτοια συνάντηση, είπε, θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα.

Αναφορικά με το δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και εξέφρασε την ελπίδα ν’ ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του Τ/κ ηγέτη στις διαπραγματεύσεις.

Όταν και εφόσον αρχίσουν οι συνομιλίες, είπε, θα προβάλλονται τέτοιες θέσεις, που δεν θα ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου στην βάση των Αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα