Koυγιάλης: Ανάγκη αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Στην ανάγκη αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης στην άτυπη διάσκεψη Υπουργών των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Αποτελεί ευθύνη όλων των Υπουργών Γεωργίας να εργαστούν με σκοπό την επιτυχία της (ΚΑΠ), μιας από τις πρώτες κοινές πολιτικές της ΕΕ για την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφαλείας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά και την ευημερία των αγροτών της Ευρώπης, επεσήμανε ο Υπουργός Γεωργίας.

Μιλώντας την Παρασκευή στη διάσκεψη στην πόλη Champbord της Γαλλίας,

ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης της ΚΑΠ με τρόπο ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες κρίσεις που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα παράγωγης με την υιοθέτηση νέων εργαλείων πολιτικής, τα οποία με τρόπο άμεσο και αποδοτικό να αντιμετωπίζουν αλλά και να προλαβαίνουν τις επιπτώσεις των κρίσεων.

Επίσης, είπε ότι η νέα μορφή της ΚΑΠ μέσα από απλοποιημένες διαδικασίες πρέπει να θεσμοθετήσει μια δικαιότερη κατανομή εισοδημάτων μεταξύ των παραγωγών και των πωλητών στην αλυσίδα εφοδιασμού, να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας στις εμπορικές διαβουλεύσεις με τρίτες χώρες αλλά και να διασφαλίσει την αποδοτικότερη κατανομή των άμεσων πληρωμών ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους γεωργούς τους.

Ο κ. Κουγιάλης μετείχε στη διάσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του, Stephane Le Foll, με θέμα το μέλλον της ΚΑΠ μετά και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η συζήτηση για το μέλλον της ΚΑΠ με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας θα συνεχιστεί στο επίπεδο Υπουργών της ΕΕ στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στην Μπρατισλάβα στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Κουγιάλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ιρλανδό ομόλογο του τις επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στον γεωργικό και εμπορικό τομέα των δύο χώρων, συμφωνώντας στην ανάγκη καταρτισμού μιας σειράς μέτρων για τον μέγιστο δυνατό περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων στον πρωτογενή τομέα παράγωγης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα