Kosachev: Ο λαός κάθε χώρας να καθορίζει τη μοίρα του

Ο λαός κάθε χώρας έχει απόλυτο δικαίωμα να καθορίζει τη μοίρα και το πεπρωμένο του, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Άνω Βουλής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Konstantin Kosachev.

Ο κ. Kosachev είναι συνεισηγητής μαζί με την βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά στην ετοιμασία του ψηφίσματος της Πρώτης Επιτροπής για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΔΕ), το οποίο θα αφορά το ρόλο των κοινοβουλίων

στην αποτροπή των εξωτερικών παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών.

Ο Ρώσος πολιτικός και η βουλευτής του ΑΚΕΛ είχαν σήμερα στη Βουλή συνάντηση εργασίας στην οποία κατέληξαν στο προσχέδιο του ψηφίσματος που θα σταλεί στο Προεδρείο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Νωρίτερα το πρωί, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

«Το γεγονός ότι υπάρχει η συζήτηση αυτή μπροστά μας αυτή την εποχή είναι πολύ σημαντική και η συμβολή της ρωσικής ομοσπονδίας είναι καθοριστική» δήλωσε η κ. Κουκουμά, απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με τον κ. Kosachev.

Είπε επίσης ότι η αναφορά σε σχέση με τις επεμβάσεις στα εσωτερικά κυριάρχων κρατών και την εδαφική ακεραιότητα παραπέμπει και στο εθνικό μας ζήτημα.

«Ελπίζουμε ότι μέσα στα πλαίσια της συζήτησης του ψηφίσματος αυτού, που θα γίνει τον Απρίλιο στη Ντάκα της Μπαγκλαντές, ότι θα έχουμε εισηγήσεις και απόψεις για προσθήκες, αλλά ελπίζουμε ότι στο τέλος θα καταφέρουμε και θα πετύχουμε να εγκριθεί το ψήφισμα και να μπει στη διαδικασία εφαρμογής του και υιοθέτησής του από τα εθνικά κοινοβούλια» ανέφερε.

Από πλευράς του ο κ. Κοσάτσεβ είπε ότι όταν αναλήφθηκε η ετοιμασία του ψηφίσματος πριν από ένα περίπου χρόνο, ο στόχος ήταν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις των διαφόρων κρατών και των κοινοβουλίων τους στο εν λόγω θέμα να έρθουν πιο κοντά.

«Διότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου για διαφορετικές περιπτώσεις, που είναι πολύ γνωστές, οι θέσεις και οι προσεγγίσεις κάποιων κρατών έρχονται σε αντίθεση με (τις θέσεις και προσεγγίσεις) άλλων, και είναι γι` αυτό που πιστεύουμε ότι το θέμα της μη αποδοχής των επεμβάσεων είναι ένα κατάλληλο θέμα για συζήτηση στη ΔΕ» είπε.

«Βλέπουμε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει αυτό το θέμα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του τον κ. Ομπάμα. Ξέρω σίγουρα ότι παρόμοιες συζητήσεις γίνονται και σε άλλα μεγάλα κράτη του κόσμου, περιλαμβανομένων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» επεσήμανε.

Αυτού του είδους οι συζητήσεις, σημείωσε ο Ρώσος πολιτικός, επηρεάζουν τη διαχείριση συγκρούσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, και παρέπεμψε στην περίπτωση της Συρίας.

«Στο προσχέδιο (του ψηφίσματος) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ο λαός κάθε χώρας έχει απόλυτο δικαίωμα να καθορίζει τη μοίρα και το πεπρωμένο του» τόνισε.

Εξέφρασε, τέλος, ικανοποίηση για τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του ψηφίσματος, λέγοντας ότι το κείμενο του ψηφίσματος θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός για την Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα