KPMG:Πώληση δανείων εμπορικών ακινήτων εξετάζουν οι τράπεζες

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων εμπορικών ακινήτων στους επόμενους 12 με 18 μήνες, εξετάζουν οι περισσότερες εμπορικές τράπεζες στην Κύπρο, Βαρόμετρο Δανεισμού Ακίνητης Περιουσίας του ελεγκτικού οίκου KPMG (Property Lending Barometer 2016).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα δύο τρία των κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι εξετάζουν την πώληση

μέρους του χαρτοφυλακίου των εμπορικών ακινήτων τους. Στο ίδιο ποσοστό απάντησαν και οι τράπεζες σε Ρωσία και Κροατία.

Όσον αφορά την κατηγορία των κυρίαρχων οικονομιών, το 50% των τραπεζικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης δανείων. Εν αντιθέσει Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και Ιρλανδία δήλωσαν ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό. Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ιρλανδία μέσω της Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΝΑΜΑ) έχει ήδη διαθέσει ένα μεγάλο μέρος δανείων εμπορικών ακινήτων το 2014 και το 2015, ενώ Γερμανία, Βέλγιο και Αυστρία έχουν πολύ υψηλό ενήμερων δανείων.

Το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση που παρουσιάζουν οι διάφορες χώρες σε ό,τι αφορά τα ενήμερα δάνεια. Η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της λίστας με μόνο 25% πλήρως ενήμερα δάνεια με τις μικρές και σοβαρές απομειώσεις να φτάνουν το 75% (11% μικρές και 64% σοβαρές απομειώσεις). Συναφώς η Κροατία είναι δεύτερη από το τέλος με 40% ενήμερων δανείων.

Από τις κυρίαρχες χώρες, η Ισπανία και η Ιταλία, οι τραπεζικοί τομείς των οποίων υποφέρουν ακόμη από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά πλήρως ενήμερων δανείων με 35% και 605 αντίστοιχα. Το ποσοστό των πλήρως ενήμερων δανείων ​στις κατηγορίες των κυρίαρχων και εδραιωμένων οικονομιών κυμαίνεται μεταξύ 73% και 98% αντίστοιχα.

Ο Χριστόφορος Αναγιωτός, Eπικεφαλής του Deal Advisory στην KPMG στην Κύπρο, ανέφερε ότι με γνώμονα τη βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες και τη διάθεση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν νέα έργα, η μεγαλύτερη πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Όμως η σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών ακινήτων που καταγράφονται, δεν μπορεί παρά να αποτελεί θετικό σημάδι για την αγορά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανάλυση της KPMG, η Κεντρική &Ανατολική Ευρώπη, ενώ αποτελεί μόνο μια μικρή αναλογία του συνόλου των συναλλαγών όλων των αγορών σε αυτή την έρευνα, έχει ακόμη σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η 7η έκδοση της μελέτης της KPMG περιλαμβάνει έρευνα με αντιπρόσωπους από 100 τράπεζες σε 21 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα