KONDA: Ο Ερντογάν είναι πιθανό να χάσει

Σε πολύ σημαντικές επισημάνσεις για τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους προέβη ο Αϊντίν Ερντέμ, Γενικός Διευθυντής της αξιόπιστης KONDA Research, ο οποίος δήλωσε σχετικά στην ιστοσελίδα «Ντικέν» ότι «(Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) έχει μεγάλη πιθανότητα να χάσει».

Η KONDA ήταν μια από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που προέβλεψαν σωστά τα εκλογικά αποτελέσματα του 2018. Η εταιρεία, η οποία διεξάγει

μηνιαίες έρευνες για τους συνδρομητές της, ανακοινώνει τη δημοσκόπησή της στην κοινή γνώμη την τελευταία Πέμπτη πριν από τις εκλογές.

Αν και ο Ερντέμ δήλωσε ότι οι πιθανότητες είναι ότι ο Ερντογάν θα χάσει, είπε ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να πανηγυρίσει πρόωρα.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πιο πιθανό ο Ερντογάν να χάσει παρά να κερδίσει. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για την αντιπολίτευση να πει ‘θα γιορτάσουμε τη νίκη’ στις 15 Μαΐου.

Ο Ερντογάν έχει πολλά ατού, έχει πολλά κουνέλια να βγάλει από το καπέλο. Αυτό που πρέπει να κάνει η αντιπολίτευση εναντίον του είναι να δώσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης. Από την άλλη, ο Ερντογάν θα χρησιμοποιεί πάντα το επιχείρημα ‘όλοι σας και μόνος μου’.

Πτωτική τάση στις ψήφους Ερντογάν υπήρξε προς το τέλος του περασμένου έτους. Αλλά δεν συνέχισε. Ο Ερντογάν κράτησε τις ψήφους του».

Αν και βλέπει μια ατμόσφαιρα αλλαγής στην Τουρκία, ο Ερντέμ δηλώνει, από την άλλη, ότι οι εκλογές δεν θα είναι παιχνιδάκι για την αντιπολίτευση:

«Η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει τις εκλογές. Μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα όχι μόνο από τις έρευνες αλλά και από την κοινωνική ατμόσφαιρα. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στο τι ακούγεται στα social media. Είναι κάτι που νιώθεις. Αυτό αντικατοπτρίζεται στη γλώσσα των ρεπόρτερ στην τηλεόραση, στα σενάρια στις τηλεοπτικές σειρές, ακόμη και στις διαφημίσεις. Νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια ατμόσφαιρα στην κοινωνία», δήλωσε ο Ερντέμ, προσθέτοντας ότι «όσες μετρήσεις κι αν γίνουν, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι ο Ερντογάν δεν θα είναι σίγουρα πρόεδρος στις 15 Μαΐου, γιατί τίποτα στην Τουρκία, που βλέπουμε από τα μάτια των ερευνητών, δεν επηρεάζει το ποσοστό ψήφου. Επομένως, τα πράγματα είναι και πολύ εύκολα και πολύ δύσκολα και για τις δύο πλευρές. Όλοι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν κάτι σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι σαν μια σκακιέρα 30 παικτών. Επομένως, είναι αδύνατο να προβλέψουμε τα πάντα».

«Οι ψήφοι δεν μειώθηκαν σοβαρά μετά τον σεισμό»

Ο Ερντέμ δήλωσε ότι οι ψήφοι του AKP δεν μειώθηκαν σοβαρά λόγω του σεισμού και επέστησε την προσοχή στη συσπείρωση γύρω από τον Ερντογάν:

«Γιατί υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα εδώ και το είδαμε και στο πάρκο Γκεζί. Θεωρήθηκε ότι η ψήφος του Κόμματος ΑΚ θα έπεφτε πολύ λόγω των όσων συνέβησαν εκεί. Και πάλι, ως ομιλία, υπήρξαν σκληρές επικρίσεις στον Ερντογάν. Η ρητορική ‘θα δικαστούν, θα τιμωρηθούν’ επικράτησε αρκετά, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε ότι το εκλογικό σώμα συγκεντρώνεται γύρω από τα κόμματά του.

Μιλάμε για ένα κόμμα και έναν αρχηγό όπου εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ψηφίζουν, παρόλο που η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει διαπράξει εγκλήματα για τα οποία πρέπει να διωχθεί. Ο ρεβανσισμός προκαλεί συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΡ γύρω από τον Ερντογάν».

«Ο Ερντογάν γνωρίζει το πλεονέκτημα της μικρής ήττας»

Ο διευθυντής της KONDA επεσήμανε επίσης τη σημασία της μικρής νίκης της αντιπολίτευσης στις εκλογές:

«Νομίζω ότι και ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό. 100-200 ψήφοι είναι όλες σημαντικές για τον Ερντογάν. Ακόμα κι αν χάσει, ξέρει ότι η ήττα με μικρή διαφορά θα δώσει ένα διαφορετικό πλεονέκτημα για το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό κάνει μικρές κινήσεις με το Κόμμα Ευημερίας, το Hüda-Par…».

Προειδοποίηση από τον Ντεμιρτάς για την ημέρα των εκλογών

Ο πρώην συμπρόεδρος του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε ότι "στρατοί τρολ θα ενεργοποιηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα των εκλογών και θα δώσουν ποσοστά πριν ανοίξουν οι κάλπες και θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την αντίληψη ότι "κέρδισε ο Ερντογάν" από τα πρώτα λεπτά. Έτσι, θα προσπαθήσουν να μας αποσυντονίσουν. Θα προσπαθήσουν να γράψουν ψήφους υπέρ του Ερντογάν με διάφορα οπτικά μέσα και βίντεο που θα διαδώσουν στα πρώτα λεπτά με κόλπα που θα γίνουν στην κάλπη, στις εφορευτικές επιτροπές και στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο".

Ο Ντεμιρτάς ζήτησε από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εκθέσουν και να καταγγείλουν τους λογαριασμούς των τρολ.

Διαβάστε επίσης: Πόσα θα κοστίζει το χρυσό τικ στο Twitter - Για ποιούς θα είναι δωρεάν;

Keywords
Τυχαία Θέματα