«Jingle Bells»: Η ιστορία του τραγουδιού που δεν γράφτηκε για τα Χριστούγεννα

Γεννημένος γιος ιεροκήρυκα, που έγινε φαλαινοθήρας της Βοστώνης, ναύτης του Πολεμικού Ναυτικού, ατρόμητος πατέρας, ονειροπόλος από την Καλιφόρνια, αντάρτης της πραγματικής ζωής και συνομοσπονδιακός ιππέας. Αυτός ήταν ο James Lord Pierpont (1822-1893, ο οποίος έγραφε πολεμικούς ύμνους και τραγούδια, μεταξύ αυτών και το διάσημο μέχρι σήμερα «Jingle Bells». Ένα τραγούδι που συνδέεται σήμερα με τα Χριστούγεννα αλλά ουσιαστικά δεν

είχε αρχικά καμία σχέση με τα Χριστούγεννα

Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για αυτό το αγαπημένο τραγούδι είναι  λανθασμένα ή παρεξηγημένα - συμπεριλαμβανομένης της πίστης μας σε αυτό ως οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

Το "Jingle Bells" πιθανότατα επινοήθηκε ως η μια καυχησιάρικη ιστορία ενός ατρόμητου αποστάτη που κυνηγούσε συγκινήσεις καλπάζοντας με άλογο σε δάση σκοτεινά «με μια νεαρή κυρία στο πλευρό μου». Μια κοπέλα με το όνομα Miss Bright είχε εξάπτει την φαντασία και το πάθος του Pierpont εκείνο το βράδυ.

«Ένα απατηλό χρυσό όνειρο»

Ο James Lord Pierpont γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης στις 25 Απριλίου 1822 από τη Mary (Lord) και τον αιδεσιμότατο John Pierpont.

Ο πατέρας του ήταν Ουνιτιστής υπουργός και εξέχων υποστηρικτής της κατάργησης της δουλείας σε μια εποχή που οι εκκλήσεις για τον τερματισμό της δουλείας ξεχύθηκαν από τους άμβωνες της Βοστώνης.

Ήταν 14 ετών όταν απέπλευσε σε ένα φαλαινοθηρικό πλοίο, στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, επιστρέφοντας σε ηλικία 21 ετών για να κάνει οικογένεια.

Τα όνειρά του για περιπέτεια ξεπέρασαν την πίστη στην πατρότητα.

Ο Pierpont κυνήγησε την τύχη του στην Καλιφόρνια του Gold Rush το 1849. Λέγεται ότι άφησε την πρώτη του σύζυγο, Millicent, και δύο παιδιά για να ζήσει με τους γονείς του στο Medford της Μασαχουσέτης, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του.

Η Δυτική Ακτή αποδείχθηκε ένα «παραπλανητικό χρυσό όνειρο», έγραψε στη μελωδία του 1852 «The Returned Californian».

Ο Pierpont έχτισε μια νέα ζωή φτιάχνοντας μουσική σε μια Ουνιταρική εκκλησία στη Σαβάνα όπου ο αδελφός του, ο αιδεσιμότατος John Pierpont Jr., ήταν υπουργός.

Το στυλό και το πιάνο δεν ταίριαζαν όμως  με τη γοητεία του σπαθιού και της εξέγερσης.

Ο Pierpont υπηρέτησε το ιππικό της Τζόρτζια μετά το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου το 1861. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολέμησε στην αποτυχημένη άμυνα της Συνομοσπονδίας της Ατλάντα και της Σαβάνας ενάντια στις ομοσπονδιακές δυνάμεις του στρατηγού William Tecumseh Sherman.

Ο στρατιώτης του Νότου αψήφησε την οικογένειά του καθώς και τη γενέτειρά του: ο σεβαστός πατέρας του Pierpont ήταν ιερέας στο πεζικό της Μασαχουσέτης που πολεμούσε για τον Στρατό της Ένωσης.

Η αντιπαράθεση δύο πόλεων

Ο Pierpont έγραψε τη μουσική και τους στίχους του "Jingle Bells" τη δεκαετία του 1850, κάποτε εν μέσω των τολμηρών κατορθωμάτων του σε στεριά και θάλασσα.

Εκδόθηκε στη Βοστώνη το 1857, αρχικά με τον τίτλο "One Horse Open Sleigh".

Η ημερομηνία και η τοποθεσία της προέλευσης του τραγουδιού είναι και οι δύο πηγές σημαντικής δημόσιας διαμάχης μεταξύ του Μέντφορντ της Μασαχουσέτης και της Σαβάνα της Τζόρτζια

«Η μουσική είχε πνευματικά δικαιώματα ενώ ο Pierpont ζούσε στη Σαβάνα», έγραψε το τουριστικό συμβούλιο της πόλης, Visit Savannah, σε δήλωση στο Fox News Digital.

«Επιπλέον, ο Pierpont παντρεύτηκε μια κοπέλα από τη Σαβάνα, την Eliza Jane Purse, την κόρη του δημάρχου της Savannah Thomas Purse».

Ο πρώην δήμαρχος του Μέντφορντ Μάικλ ΜακΓκλιν απαντά με μια πλούσια λεπτομερή ιστορία προέλευσης.

«Το «Merry Little Jingle», που έγινε «Jingle Bells», ήταν μια βόλτα με ανοιχτό έλκηθρο με ένα άλογο  (Dashing through the snow,  In a one-horse open sleigh) από την Πλατεία Μάλντεν μέχρι την Πλατεία Μέντφορντ, μια ευθεία κάτω από την οδό Σάλεμ», είπε ο ΜακΓκλιν στο Fox News Digital.

Ο Pierpont , σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ήθελε να γράψει κάτι για να τιμήσει τους ετήσιους αγώνες έλκηθρου της πόλης γύρω από την Ημέρα των Ευχαριστιών.
 

Μαζί με τον Pierpont στο ταξίδι ήταν η Fanny Bright, είπε ο πρώην δήμαρχος, όταν η υπερβολική ταχύτητα οδήγησε σε ανατροπή του ελκήθρου.

Οι φίλοι όμως ήταν σε μια «χαρούμενη διάθεση», σημείωσε ο δήμαρχος και γέλασαν από το ατύχημα, χτύπησαν την πόρτα της κ. Otis Waterman που είχε ταβέρνα και ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν το πιάνο της.

«Έγραψαν όλο το συμβάν σε ένα τραγούδι τότε και εκεί», ισχυρίζεται ο McGlynn προσθέτοντας «Ο πατέρας του Pierpont ήταν ο ιερέας εδώ στην εκκλησία των Ουνιτών. Ξέρουμε λοιπόν ότι η ιστορία είναι αληθινή».

Και οι δύο πόλεις όμως μπορεί να κάνουν λάθος.

«Ποιος θα πει ότι δεν έγραψε το τραγούδι όσο ζούσε στην Καλιφόρνια;»  διερωτήθηκε ο Δρ Christopher Hendricks, καθηγητής στο Georgia Southern University στη Σαβάνα.

«Νομίζω ότι πρέπει να προσθέσουμε το Σαν Φρανσίσκο στη λίστα». Ο Klein, ο ιστορικός της Μασαχουσέτης, προσφέρει μια τέταρτη επιλογή. «Η αλήθεια είναι ότι το «Jingle Bells» μπορεί να μην γράφτηκε στο Μέντφορντ ή στη Σαβάνα — αλλά και τη Βοστώνη», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι ο Pierpont ζούσε σε μια πανσιόν της Βοστώνης το καλοκαίρι του 1857, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το τραγούδι.

«Το ίδιο παλιό τραγούδι για γρήγορα αυτοκίνητα και κορίτσια»

Οι μελετητές του "Jingle Bells" φαίνεται να συμφωνούν σε πολλά γεγονότα.  Αρχικά συμφωνούν πως δεν είναι χριστουγεννιάτικο τραγούδι, ούτε προοριζόταν να γίνει τέτοιο. Μέσα στους στοίχους δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εορτή, ή σε κάποια αργία, ή στη γέννηση του Χριστού.

Η εκδοχή που γνωρίζει το κοινό από τη συνεχή αναπαραγωγή κάθε Δεκέμβριο περιλαμβάνει μόνο τον πρώτο στίχο και τη χορωδία του Pierpont.

Τρεις ξεχασμένοι στίχοι προσφέρουν τη σκανδαλώδη ιστορία ενός νεαρού άνδρα και μιας νεαρής γυναίκας, μόνοι στο δάσος, που τρέχουν πολύ γρήγορα και πιθανώς μεθυσμένοι.

«Η δεσποινίς Fanny Bright, καθόταν δίπλα μου», αποκαλύπτει ο Pierpont στον δεύτερο στίχο, ενώ το «άλογο τους ήταν αδύνατο» και «μπήκε σε μια παρασυρόμενη όχθη». Ο αφηγητής πέφτει ανάσκελα στον τρίτο στίχο.

«Πήγαινε όσο είσαι νέος· πάρε τα κορίτσια απόψε», λέει ο Pierpont στον τέταρτο και «τολμηρό» στίχο.

Υποδηλώνει ότι ο ενθουσιασμός και ο κίνδυνος μιας τρελής γρήγορης βόλτας με όχημα μπορεί να τροφοδοτήσει τα πάθη μιας νεαρής γυναίκας.

«Αυτή είναι η κλασική αμερικανική ιστορία για κούρσες με αμάξια της δεκαετίας του 1950, με τη διαφορά ότι την έγραψε έναν αιώνα νωρίτερα», είπε ο Κλάιν.

«Γρήγορος αγώνας, σύγκρουση υψηλής ταχύτητας, μια γυναίκα στο πλευρό του. Είναι το ίδιο παλιό αμερικανικό τραγούδι για γρήγορα αυτοκίνητα και κορίτσια που γνωρίζουμε σήμερα αλλά γραμμένο για έλκηθρο»

Πρωτοτραγουδήθηκε σε εκκλησία

Ο James Lord Pierpont πέθανε στις 5 Αυγούστου 1893 στο Winter Haven της Φλόριντα. Ήταν 71 ετών.

Έχει ταφεί στο νεκροταφείο Laurel Grove στη Σαβάνα, η ταφόπλακά του συνοδευόμενη από ένα σημάδι που αντιπροσωπεύει την υπηρεσία του στη Συνομοσπονδία στον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο Pierpont εισήχθη στο Songwriters Hall of Fame το 1970. Υπάρχει η πεποίθηση ότι το "Jingle Bells" εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Σαβάνα σε μια εκκλησιαστική λειτουργία την Ημέρα των Ευχαριστιών το 1857.

«Έτυχε τόσο καλής υποδοχής που ζητήθηκε από τα παιδιά να επαναλάβουν την παράσταση στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία και έκτοτε παραμένει χριστουγεννιάτικο πρότυπο».

Keywords
jingle bells, Χριστούγεννα, fox news, james, miss, bright, john, ηπα, rush, νέα, william, horse, fox, news, georgia, καλοκαιρι, haven, fame, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, στρατος, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, εκρηξη βοστωνη, ημερομήνια, αυτοκινητα, γυναικα, ηπα, θαλασσα, μουσικη, ονειρα, πλαισιο, πνευματικα δικαιωματα, στιχοι, τραγουδια, τυχη, james, news, rush, αγωνες, αλογο, αμαξια, αμυνα, ατρομητος, ατυχημα, βοστωνη, βραδυ, γεγονοτα, γινει, γοητεια, γονεις, γρηγορης, δασος, δευτερο, δεσποινις, δηλωση, δειχνει, δυτικη, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, ενθουσιασμος, εποχη, ερευνα, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρεσια, κυρια, λαθος, λειτουργια, μελωδια, ναυτικο, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικα, οχημα, παιδια, παθος, πεθανε, πιστη, πιανο, πλοιο, πολεμικο ναυτικο, πορτα, συζυγο, συνεχεια, στυλο, ταβερνα, φαντασια, φορα, αγωνας, bright, δικαιωματα, ευθεια, fame, φιλοι, fox, fox news, georgia, john, haven, horse, κοπελα, miss, νεκροταφειο, πηγες, πληροφοριες, snow, ταξιδι, william
Τυχαία Θέματα