Israel Hayom: Κόμβος χρηματοδότησης της Χαμάς τα κατεχόμενα; H σχέση Μαλαισίας

Για τους οικονομικούς δεσμούς μελών της Μαλαισιανής βασιλικής οικογένειας με την Χαμάς και πιθανή χρηματοδότησή της μέσω τουρκικών τραπεζών στα κατεχόμενα κάνει λόγο ο Δρ Udi Levi εί, ειδικός στα παγκόσμια οικονομικά και την εξωτερική πολιτική και ερευνητής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ (JISS). Συγκεκριμένα σε άρθρο του στην Israel Hayom (18/05/21) «Η Μαλαισία χρησιμοποιεί τη Βόρεια Κύπρο

ως κόμβο χρηματοδότησης της Χαμάς;», αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα και εταιρείες που πιθανώς να εμπλέκονται σε οικονομικούς-στρατιωτικούς  δεσμούς με τρίγωνο Μαλαισίας-Τουρκία μέσω ψευδοκράτους και Χαμάς.

Ακολουθεί μετάφραση του άρθρου:

Ένας αμφιλεγόμενος χρηματοδότης με φερόμενους δεσμούς με ισλαμιστές εγκληματίες πολέμου λέγεται ότι έχει συνεργαστεί με τη βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας για τη διοχέτευση χρημάτων μέσω μιας μη ρυθμιζόμενης τράπεζας στην κατεχόμενη τουρκική βόρεια Κύπρο, εγείροντας νέες ανησυχίες σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση της Μαλαισίας και την υποστήριξη της τρομοκρατίας κατά του Ισραήλ και της Δύσης.

Ο Bensen Safa είναι ένας Τουρκοκύπριος τραπεζίτης ο οποίος τουλάχιστον από τις αρχές του 2010 συνεργάστηκε με μια βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας για να αναβιώσει την εγκαταλελειμμένη Mondial Private Bank στα κατεχόμενα. Η τράπεζα ανήκει κυρίως στην περιουσία του Raja Ashman Shah, ο οποίος πέθανε το 2012, με τον Safa να ελέγχει την τράπεζα ως μέλος της ανώτερης διοίκησης. Υπό τη διαχείριση του Safa, η τράπεζα κατηγορήθηκε τα τελευταία χρόνια ότι εξαπάτησε μια βραζιλιάνικη-ολλανδική εταιρεία έναντι 35 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού δεν επέστρεψε τα κατατεθέντα κεφάλαια, προκαλώντας νομική δίωξη εναντίον του και της τράπεζας σε εξαιρετικά πολιτικοποιημένα δικαστήρια του ψευδοκράτους.

Η ύπαρξη τράπεζας που ανήκει στη βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας εγείρει μακροχρόνιες ανησυχίες για την παράνομη χρηματοδότηση της Μαλαισίας που θα μπορούσε να «αξιοποιηθεί» για την παροχή υλικής υποστήριξης στο Ιράν και τη Χαμάς.

«Η Μαλαισία συνεχίζει να λειτουργεί  με τρόπο ανησυχητικό  όσον αφορά τη δραστηριότητα του Ιράν και της Χαμάς και άλλους τρομοκράτες", σύμφωνα με τον Δρ Jonathan Schanzer, ανώτερο αντιπρόεδρο έρευνας στο Foundation for Defense of Democracies.

«Η κυβέρνηση της Μαλαισίας φαίνεται να είναι πρόθυμη συμμετοχή, είναι επίσης σαφές μετά το σκάνδαλο 1MDB ότι υπάρχει μια παράνομη χρηματοοικονομική πρόκληση», είπε

Η Μαλαισία έχει διατηρήσει εδώ και καιρό την εικόνα της ως κράτος που αντιτίθεται σθεναρά στο Ισραήλ και στηρίζει την ιρανική και παλαιστινιακή τρομοκρατία, κερδίζοντας την ετικέτα ως «βάση ισχύος» της Χαμάς. Από το 2012, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ανοιχτά τον πιθανό ρόλο της Μαλαισίας στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Χαμάς.

Το 2013, ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Najib Razak, καταδικάστηκε πέρυσι σε φυλάκιση 12 ετών για συμμετοχή σε σχέδια διαφθοράς της 1Malaysia Development Berhad, επισκέφθηκε τη Γάζα και συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και τη στρατιωτική πτέρυγα της. Η Χαμάς χαρακτήρισε την επίσκεψη του Razak ως "Ισλαμική δήλωση για τη διακοπή της πολιορκίας του Ισραήλ στη Γάζα" Την ίδια χρονιά, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Khaled Mashaal επισκέφθηκε τη Μαλαισία μετά από πρόσκληση του Razak, την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της Χαμάς στη χώρα. Ο Ρazak υποσχέθηκε περίπου 6,4 εκατομμύρια δολάρια για έργα στη Γάζα.

Το 2014, η Shin Bet  (Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ) αποκάλυψε ότι η Μαλαισία παρείχε εκπαιδεύσεις με αλεξίπτωτο σε ελίτ κομάντο της Χαμάς μέσα στη Μαλαισία με σκοπό τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ.

Πιο πρόσφατα, το 2018, η Μοσάντ φέρεται να απέκλεισε τον Fadi Mohammad al-Batsh, έναν Παλαιστίνιο στη Μαλαισία, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως frontman και ερευνητής που ειδικεύεται στην ακρίβεια πυραύλων και drones για τη Χαμάς. Ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι ο al-Batsh ήταν ύποπτος ότι εργάστηκε για την τεχνολογία για την αντιμετώπιση των αμυντικών συστημάτων του Ισραήλ και μάλιστα μετέφερε μετρητά από τη Μαλαισία στη Γάζα ήδη από το 2011.

«Η βόρεια Κύπρος είναι μια πιθανή γκρίζα ζώνη για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Χρηματοδότηση ή ακόμη και εκπαίδευση ή για άλλες δραστηριότητες που προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο Schanzer.

«Μια επικράτεια που είναι επίσημα μέρος της ΕΕ αφενός, και αφετέρου υπόκειται εντελώς σε ένα αδίστακτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τη Χαμάς μάλλον ανοιχτά και επιτρέπει στην ιρανική χρηματοδότηση να διατρέχει το χρηματοοικονομικό της σύστημα».

Οι λεπτομέρειες είναι σκοτεινές για το πώς η βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας συμμετείχε με τον Safa, του οποίου η προηγούμενη εμπειρία περιελάμβανε μόνο τη λειτουργία ανταλλαγής συναλλάγματος στη βόρεια Κύπρο και ως διευθύνων σύμβουλος της ισλαμιστικής εφημερίδας Hakkaniyet, η οποία ήταν στενά ευθυγραμμισμένη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν».

Η συνεργασία πιθανότατα χάθηκε χάρη στο κίνημα Naqshbandi, ένα σημαντικό μουσουλμανικό σκέλος των  Σούφι που αγκάλιασε ο ίδιος ο Erodgan. Ο αείμνηστος Raja Ashman Shah υπήρξε γνωστός οπαδός του κινήματος, με την Mondial Private Bank να έχει στενή σχέση με το κίνημα Naqshbandi.

Οι τρέχουσες δραστηριότητες του Safa είναι λιγότερο διφορούμενες. Τώρα που είναι κάτοικος του Ντουμπάι, ο Safa είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της First Asset Management &Corporate Advisory company που παρέχει «διαχείριση περιουσιακών στοιχείων» στο Ντουμπάι και τη Μαλαισία, είναι διευθυντής και συνιδιοκτήτης της Corporate International Business Finance LLC (CIB Finance) στο Ντουμπάι και συνεργάζεται με την Credit Investment Bank Ltd (CIB) στη Μαλαισία.

Οι εταιρείες με όνομα CIB έχουν περαιτέρω δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας και το κίνημα Naqshbandi. […]

Ο Safa είναι επίσης συνιδιοκτήτης και έλεγχος μέτοχος της ισλαμικής τράπεζας Kibris Faisal Islam Bankasi (Faisal Islam Bank) και μιας θυγατρική εταιρείας επενδύσεων της Faisal Islamic Investment Corporation Ltd. Αρκετοί άλλοι μέτοχοι της τελευταίας εταιρείας περιλαμβάνουν πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα του Σουδάν που δημιούργησαν τον εσωτερικό κύκλο του παράνομου δικτατορικού καθεστώτος Omar al-Bashir, ιδίως ο πρώην αντιπρόεδρος του Σουδάν Aly Osman Mohamed Taha, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στη γενοκτονία των μη αραβικών φυλών του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί ότι παρείχε  ένα ασφαλές καταφύγιο σε γνωστούς τρομοκράτες όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο αντι-Ισραηλινός τρομοκράτης Carlos the Jackal.

Μέχρι το 2018, μεταξύ της διοίκησης της Safa's Faisal Islam Bank ήταν ο Τούρκος υπήκοος Ozgur Erker, ο οποίος το 2012 εμπλέχθηκε σε ομοσπονδιακές διαδικασίες των ΗΠΑ εναντίον του Reza Zarrab, ενός Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία που παραδέχτηκε ότι ενορχήστρωσε ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας την Τουρκική Halkbank για να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις. εναντίον του Ιράν. Τα πρακτικά του δικαστηρίου δείχνουν ότι ο Erker, τότε υπάλληλος της Arab-Turk Bank, αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν ήταν ανοιχτός για να αποκρύψει διαδρομές εμπορίου χρυσού με το Ιράν χρησιμοποιώντας τη Vakifbank και τη Ziraat Bank, που και οι δύο διατηρούν υποκαταστήματα στη βόρεια Κύπρο και αρνούνται τη συμμετοχή τους.

«Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη βόρεια Κύπρο δεδομένου ότι στερείται εποπτείας, δεν αποτελεί επίσημα μέρος οποιασδήποτε διεθνούς γραφειοκρατικής δομής. Δεν υπάρχει αρκετή  εποπτεία και αντιμετωπίζει όλες αυτές τις πραγματικές ανησυχίες», δήλωσε ο Schanzer.

Η συνεχιζόμενη συμμετοχή της βασιλικής οικογένειας της Μαλαισίας στη βόρεια Κύπρο μέσω του Safa δείχνει κινδύνους έλλειψης εποπτείας που ανοίγουν ευκαιρίες όχι μόνο για αχαλίνωτη απάτη αλλά και για διοχέτευση ή διευκόλυνση χρημάτων για την υποστήριξη εχθρικών εθνών και τρομοκρατικών ομάδων.

Η Βόρεια Κύπρος (έτσι την γράφει ο αθρογράφος) καλεί  εδώ και πολύ καιρό τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την κρατική της κατάσταση χωρίς να προβεί σε μεταρρυθμίσεις διαφάνειας ούτως ώστε να καθαρίσει την εικόνα της ως ανεπιθύμητου κράτους για ύποπτες δραστηριότητες από την ελίτ της Μαλαισίας ή άλλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα