Iσπανία: Αναζητεί συμμαχίες μετά τη νίκη του ο Ραχόι

Ο Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε ότι έλαβε μια καθαρή, δημοκρατική εντολή από τον ισπανικό λαό στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή και θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται, κέρδισε τις εκλογές και θέλει να ξεκινήσει "διάλογο" με τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως είπε, πολλά άλλα κόμματα έχουν

ιδέες παρόμοιες με εκείνες του Λαϊκού Κόμματος. Είναι σημαντικό η επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας να είναι σταθερή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, είπε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρέχει και πολιτική σταθερότητα στις αγορές.

Το PP Λαϊκό Κόμμα ποσοστό 28,72% και ελέγχει 123 βουλευτές στο κοινοβούλιο, όμως του χρειάζονταν 176 έδρες ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, χωρίς να αναζητά συμμαχίες.

Οι Σοσιαλιστές μπορεί να καταποντίστηκαν, όμως ο ρόλος τους για την απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης είναι κομβικός. Χθες ξεκαθάρισαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Μαριάνο Ραχόι.

Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια του Λαϊκού Κόμματος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Υποστηρίζουν ότι οι πολίτες ψήφισαν την αλλαγή και το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η εναλλακτική επιλογή στο Λαϊκό Κόμμα. Ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, το οποίο αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία, Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει μία κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Προτεραιότητά του κινήματος, δήλωσε, θα είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ισπανίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εξάρτησή της από τη Γερμανία.

Ο ηγέτης των φιλελευθέρων Ciudadanos, που κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, επέμεινε ότι το κόμμα αυτό θα μείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα ενταχθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα