Iωαννίδης: Οι αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μαρί

Λανθασμένοι χειρισμοί, δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού, νοοτροπίες και πρακτικές που παρέβλεπαν τον νόμο, είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τον γιο του αδικοχαμένου διοικητή της ναυτικής βάσης, Νικόλα Ιωαννίδη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Ιωαννίδης, έξι χρόνια μετά την τραγωδία, αναφέρει ότι τα συμπεράσματα τα οποία είχαν εξαχθεί από πολύ νωρίς, δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει και πολύ, σχετικά με το τι έφταιξε.

«Πλέον κάποιοι

αξιωματούχοι είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά που κάνουν. Αν είναι να βγει κάτι από αυτή τη θυσία, ας είναι για τους επόμενους, για να μην έχουμε ξανά τα ίδια. Βλέπω ότι από φόβο κάποιοι άνθρωποι θα σκεφτούν διπλά και τριπλά πριν κάνουν κάτι», είπε.

Ερωτηθείς αν ο θάνατος των 13 έχει δικαιωθεί, απάντησε ότι το θέμα της δικαίωσης είναι πολύ μεγάλο, ενώ μετά τη δικαστική διαδικασία που έγινε, κάποιοι άνθρωποι τιμωρήθηκαν.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχουν διερευνηθεί οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι κάποιος είναι ένοχος. Μόνο το δικαστήριο μπορεί να το κρίνει αυτό, δεν θα τον κρίνουμε εμείς», είπε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να μένει στο απυρόβλητο μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του κράτους απέναντι στους νεκρούς και τις οικογένειές τους, ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετά, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι η αντιμετώπιση των 62 τραυματιών θα μπορούσε να ήταν καλύτερη.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι χρειάζεται να γίνει από εδώ και στο εξής, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε ότι θα πρέπει να γίνουν τομές, να αλλάξει η νοοτροπία δεκαετιών σχετικά με την πρακτική της παράβλεψης του νόμου.

Από την πλευρά της, η μητέρα των διδύμων Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου, που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη, Πόπη, μιλώντας στην εκπομπή, τόνισε ότι «δεν μένουμε στην τραγωδία, δεν μένουμε στις στάχτες. Από τις 11 Ιουλίου 2011, εμείς σαν οικογένεια προχωράμε μπροστά για το καλύτερο αυτής της πατρίδας και πραγματικά εδώ και έξι χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα ωφέλιμα για την κοινωνία που ζούμε».

Όπως είπε, η θυσία των 13 δεν πήγε χαμένη, καθώς «πάνω στα οστά, στις σάρκες, στα κόκαλα, στο αίμα, θεμελιώθηκε ο ναός των Κύπριων νεομαρτύρων».

Δείτε περισσότερα στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα