Iδού η πρόταση Σόιμπλε για Grexit

Σαν βόμβα έσκασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Eurogroup η είδηση ότι η Γερμανία προτείνει το ενδεχόμενο Grexit για πέντε χρόνια, καθώς θεωρεί πως οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς είναι ανεπαρκείς και πως θα πρέπει να βελτιωθούν εξαιρετικά.

Με το έγγραφο αυτό συμφώνησαν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ!

«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την

καγκελάριο», μετέδωσε και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός n-tv, επικαλούμενος υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα FAS πρόκειται για ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προτείνεται να εγκατέλειψει η Ελλάδα το ευρώ για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε απορρίπτει την ελληνική πρόταση και δηλώνει πως είτε η Ελλάδα θα βελτιωθεί ριζικά, είτε θα βγει από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Παράλληλα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πως από την ελληνική πρόταση λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επομένως δεν είναι αρκετό για ένα τρίτο πακέτο.

Στο πέντε αυτά χρόνια του Grexit, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει πως η Ευρωζώνη θα στηρίξει την χώρα μας με ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, η FAS υποστηρίζει ότι τα αιτήματα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αποτελούν προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκούν. Ο ένας τρόπος να γίνει αποδεκτό το ελληνικό σχέδιο είναι να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις και να δοθεί ευρεία στήριξη από την Βουλή των Ελλήνων και ο δεύτερος τρόπος -σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAS- είναι να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε αρνητικά την πρόταση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, γράφοντας: «Από αυτές τις προτάσεις λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη πρόοδος».

«Φεύγει από την νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος. Ωστόσο, παραμένει μέλος της ΕΕ και λαμβάνει επιπλέον ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα