Hamáček: Η Κύπρος έχει μια φίλη χώρα, την Τσεχία

Η Κύπρος έχει μια φίλη χώρα που προσπαθούσε πάντα να την βοηθά και να την στηρίζει, δήλωσε ο Πρόεδρος Βουλής της Τσεχίας Jan Hamáček, αναφερόμενος στη χώρα του και διαβεβαιώνοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να πράττει και στο μέλλον.

Ο κ. Hamáček προέβη στη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη

Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πράγα μετά από πρόσκληση του Τσέχου ομολόγου του, αναφέροντας ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η οικονομική κρίση που πλήττει τον ευρωπαϊκό Νότο και οι εξελίξεις στη ζώνη του Ευρώ, οι Κυπρο- ρωσικές σχέσεις, το Ουκρανικό και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας όπως εμφανίζεται από ισλαμικό κράτος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων.

Πρόσθεσε ότι πρώτιστα συζητήθηκε το Κυπριακό, στο οποίο η θέση της Τσεχίας είναι, ως θέση αρχών, η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση όπως αυτή πηγάζει από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ενημέρωσε τον Τσέχο ομόλογό του για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που απορρέει από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημείωσε ότι η θέση του Προέδρου της Βουλής της Τσεχίας είναι η σαφής θέση υποστήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι η συζητήθηκε και η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ότι διατύπωσε τις θέσεις της Βουλής για την εγκατάλειψη των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας και την υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής και εξήγησε τι συνέβη πριν δύο χρόνια σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που βρέθηκε ενώπιον της ανάλγητης μεταχείρισης από το Eurogroup και της παραβίασης της θεμελιώδους αρχής της ΕΕ, η οποία είναι η αρχή της αλληλεγγύης.

Περαιτέρω ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το Ουκρανικό, στο οποίο διαπιστώθηκε απόλυτη ταύτιση επί της θέσης ότι αυτή η κρίση πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά και διπλωματικά μέσα βάσει της Συμφωνίας του Μινσκ και όπως αυτή επικαιροποιήθηκε με τη Συμφωνία της 15ης Φεβρουαρίου για απόσυρση των βαρέων όπλων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αναφέροντας ότι με τον Τσέχο ομόλογο του έμειναν απολύτως σύμφωνοι ότι χρειάζεται συντονισμός, συνεργασία για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η απειλή ενάντια στην ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης και του κόσμου ευρύτερα.

Σημείωσε ότι τονίσθηκε πως την ίδια ώρα πρέπει να καταπολεμηθούν και τα αίτια της τρομοκρατίας που είναι η ανέχεια, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, που οδηγούν στο θρησκευτικό φανατισμό, τον εξτρεμισμό και τις ακρότητες.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ικανοποίηση για το κλίμα και το αποτέλεσμα της συνάντησης, επαναλαμβάνοντας ότι οι θέσεις που εκφράστηκαν συνέπεσαν απολύτως.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Τσεχίας εξέφρασε ικανοποίηση για την αποδοχή της πρόσκλησης του και την πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής στην Πράγα.

Σημείωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Ομήρου επισκέπτεται την Τσεχία για δεύτερη φορά, αναφέροντας ότι ήταν στην Τσεχία για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα για το ολοκαύτωμα υπό το σύνθημα “let my people live”.

Είμαστε και οι δύο χώρες μέλη της ΕΕ και ως εκ τούτου μοιραζόμαστε τις ίδιες ευθύνες και τις ίδιες συνέπειες για τα ίδια ζητήματα, πρόσθεσε και έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας όπως παρουσιάζεται από το Ισλαμικό Κράτος και σημείωσε πως επί των ζητημάτων αυτών διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

Πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η Κύπρος έχει φίλη τη Δημοκρατία της Τσεχίας, μια χώρα που ήταν πάντα πολύ φιλική και πάντα προσπαθούσε να την βοηθήσει και να την στηρίξει και που θα συνεχίσει να πράττει το ίδιο στο μέλλον.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα