H Λαϊκή, ο ρόλος της ΕΚΤ και τα δημοσιεύματα των NYT

Οι New York Times, με σειρά δημοσιευμάτων του γνωστού ρεπόρτερ Landon Thomas Jr, αποκάλυψαν το 2014 στοιχεία για την περίοδο 2011 – 2013, κατά την οποία η κυπριακή οικονομία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, η Λαϊκή αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο και επιβλήθηκε το κούρεμα στους καταθέτες.

Ένα σημαντικό κομμάτι των δημοσιεύσεων των New York Times

αφορούσε το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών το 2013 στη βάση των εκτιμήσεων της Pimco. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα στις 24 Ιουλίου του 2014, οικονομολόγοι, δικηγόροι και πολιτικοί αμφισβητούν ανοικτά τις παραδοχές της Pimco σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών. Η κριτική ξεκίνησε από μια ασυνήθιστη πηγή, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Το αντίπαλο δέος της Pimco, την Black Rock, από την οποία η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε μελέτη, λίγο πριν η έκθεση της Pimco ολοκληρωθεί. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Διοικητής της Κεντρικής είχε ζητήσει από την Black Rock να εξετάσει τη δουλειά της αντιπάλου της, ένεκα των ανησυχιών που είχαν προκύψει σε σχέση με τα μοντέλα που χρησιμοποιούσε η Pimco και τον τρόπο προσέγγιση της.

Περαιτέρω, σε δημοσίευμα των NYT στις 18 Νοεμβρίου 2014 καταγράφεται μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη η οποία έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2012. Με τίτλο «η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης αψηφά τους δικούς της κανόνες στη διάσωση της Κύπρου», οι NYT αποκαλύπτουν email το οποίο απέστειλε ο Benoit Coeure, μέλος του εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με το οποίο τον συμβουλεύει με ποιο τρόπο θα διατηρήσει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του τόπου ζωντανό.

Με λίγα λόγια, η εισήγηση του, ήταν να «φουσκώσει» η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τις εγγυήσεις (collateral) της Λαϊκής Τράπεζας, ώστε να εξασφαλίζει περισσότερο δανεισμό.

Ολόκληρο το άρθρο στο CapitalCy

Keywords
Τυχαία Θέματα