H Red Bull θέλει να δώσει... φτερά στη Γουέστ Χαμ

H Red Bull «φλερτάρει» με τη Γουέστ Χαμ σε μια προσπάθειά της να επεκτείνει τις... επιχειρήσεις της στον χώρο του αθλητισμού.

Με έδρα στο Φουσλ Αμ Ζε της Αυστρίας, η εταιρεία που παρασκευάζει το ενεργειακό ποτό, έχει 8.294 συνολικά εργαζόμενους και 4.25 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Τα τελευταία χρόνια οι δύο επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από την εταιρεία,

ο Αυστριακός Ντίτριχ Μάτεσιτς και ο Ταϊλανδός Τσαλέο Γιουβίντια αποφάσισαν να εμπλακούν στον αθλητισμό.

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «SUN« αναφέρει ότι επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η Γουέστ Χαμ. Έχοντας ήδη επενδύσει σε ποδοσφαιρικές ομάδες στην Αυστρία (Σάλτσμπουργκ), στην Γερμανία (Λειψία), αλλά και στη Βραζιλία (Red Bull Μπραζίλ) στις ΗΠΑ (Μέτροσταρς Νέας Υόρκης),αλλά και στη Φόρμουλα 1 θέλουν τώρα να επεκταθούν σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η Πρέμιερ Λιγκ μοιάζει κατάλληλο πεδίο για επένδυση.

Μόλις πριν από λίγο καιρό, η αυστριακή εταιρεία είχε διαψεύσει τις πληροφορίες που την ήθελαν να αγοράζει ομάδα μικρότερης κατηγορίας της Αγγλίας, όπως η Λιντς, η Μπρέντφορντ, η Τσάρλτον ή η Σουίντον.

Ωστόσο, η περίπτωση της Γουέστ Χαμ είναι σαφώς διαφορετική. Πρόκειται για ομάδα της πρωτεύουσας με εδραιωμένη παρουσία στην Πρέμιερ Λιγκ. Οι Αυστριακοί στοχεύουν στην γιγάντωση του brandname της.

Σύμφωνα, βέβαια, με τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ, η Red Bull δεν μπορεί να έχει στην κατοχή της δύο συλλόγους που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Γιουρόπα Λιγκ, σε περίπτωση που η Σάλτσμπουργκ ή η Λειψία πάρουν μέρος σε αυτές τις διοργανώσεις.

Μπορεί ωστόσο να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Γουέστ Χαμ και να επεκτείνει την επένδυσή της μέσω χορηγικών συμφωνιών ή μέσω της ονοματοδοσίας του νέου γηπέδου της ομάδας.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Λειψίας, η αυστριακή εταιρεία είχε κάνει προηγουμένως απόπειρες για να αγοράσει και άλλους συλλόγους στη Γερμανία, έδωσε 350.000 ευρώ πήρε την Μάρκρανστεντ και από αυτή προέκυψε η RB Λάιπτσιγκ. Και της έδωσε… φτερά! Σεζόν με τη σεζόν, η ομάδα ανέβαινε μια μια τις κατηγορίες, η ιδιοκτησία ξόδευε εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ποδοσφαιριστών, απέκτησε γήπεδο (το πρώην «Zentralstadion» που σήμερα λέγεται «Red Bull Arena» και κατασκευάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006), ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο και από τις ακαδημίες της «ξεπήδησαν» τα πρώτα ταλεντάκια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Τζόσουα Κίμιχ.

Στη Γερμανία, οι αποφάσεις στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους λαμβάνονται… δημοκρατικά. Πρόκειται για εταιρείες λαϊκής βάσης. Για να ληφθεί μια απόφαση απαιτείται το 51%. Για παράδειγμα, η Μπάγερν έχει σχεδόν 230.000 μέλη, με δικαίωμα ψήφου. Στη Λειψία αποφασίζουν μόλις… 17 άνθρωποι. Και σε όποιον αρέσει. Η Βόλφσμπουργκ ανήκει στη Volkswagen, η Λεβερκούζεν στη Bayer. Μόνο που η Red Bull δεν είναι γερμανική εταιρεία. Οι Αυστριακοί, βέβαια, ήξεραν τι έκαναν. Δεν πήγαν να επενδύσουν σε μια ομάδα ιστορική, επειδή γνώριζαν ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις. Δεν θέλησαν να αναγεννήσουν από τις στάχτες της την ιστορική Λοκομοτίβ Λειψίας, την ομάδα που το 1974 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και το 1987 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα