H EE δίνει €34 εκ. για εκπαίδευση προσφύγων στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Επίτροπος Στυλιανίδης εγκαινίασαν σήμερα το μεγαλύτερο από ποτέ ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, το οποίο έχει στόχο να ενθαρρύνει περί τα 230.000 παιδιά πρόσφυγες να πηγαίνουν στο σχολείο στην Τουρκία.

Η ΕΕ σκοπεύει να παράσχει € 34.000.000 με το πρόγραμμα που ονομάζεται «υπό όρους μεταφορά μετρητών για την Εκπαίδευση» ή CCTE και το οποίο θα παρέχει διμηνιαία ταμειακές μεταφορές από τον Μάιο του 2017. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την UNICEF

και τον εταίρο της, την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τουρκίας.

"Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να στηρίξει τα παιδιά των προσφύγων στην Τουρκία και πέρα. Εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ. Ηθικό καθήκον μας είναι να σώσουμε αυτή τη γενιά των προσφύγων παιδιών και να επενδύσουμε στο μέλλον τους. Έχουμε συνεργαστεί με έμπειρες ανθρωπιστικές οργανώσεις για να γίνει αυτό το πρόγραμμα μια πραγματική επιτυχία", δήλωσε ο Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης κοινωνικής ασφάλειας (ESSN), το οποίο ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2016 και παρέχει μια χρεωστική κάρτα στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να πληρώνουν για βασικές ανάγκες, όπως τροφή και στέγη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Kerem Kinik, δήλωσε: "Ευχαριστώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και της UNICEF για την κοινή τους προσπάθεια. Για να μην έχουμε μια χαμένη γενιά στην περιοχή μας, όλος ο κόσμος θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ αυτό το έργο εξαιρετικά σημαντικό".

Η σύμβαση με την UNICEF φτάνει τα € 517 εκατομμύρια, που έχουν ήδη αναληφθεί για την ανθρωπιστική βοήθεια και αυξάνει το συνολικό ποσό που συμφωνήθηκε για την ανθρωπιστική και τις μη ανθρωπιστικές δράσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού της ΕΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία σε 1,5 δις €. Από αυτά, € 777.000.000 έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα