Goût de France και στην Κύπρο

Η εκδήλωση Goût de France / Good France διεξήχθη για δεύτερη φορά με πάνω από 1700 συμμετέχοντα εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο, σε περισσότερες από 150 χώρες στις πέντε ηπείρους.

Η εκδήλωση θα αποτίσει φόρο τιμής στην αριστεία της γαλλικής κουζίνας, στην ικανότητά της για καινοτομία και στις αξίες που πρεσβεύει: διαμοιρασμός, ευχαρίστηση, σεβασμός της γαστρονομίας, των σύγχρονών της και του πλανήτη. Μέσω της εκδήλωσης αυτής,

την οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης και οι Πρεσβείες της Γαλλίας στο εξωτερικό, η Γαλλία επιθυμεί να δείξει ότι η γαλλική γαστρονομία είναι μοντέρνα, αναμειγνύεται με άλλες γαστρονομικές παραδόσεις και συνεχίζει να είναι αγαπητή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Κύπρο, 6 εστιατόρια αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή, στις κυριότερες πόλεις. Εκπρόσωποι της Πρεσβείας ήταν παρόντες σε όλα τα εστιατόρια για να τιμήσουν τη δέσμευση των Σεφ και των εστιατόρων στην προώθηση της γαλλικής γαστρονομίας. Προσφέρθηκαν όλες οι πιθανότητες δοκιμής των διαφορετικών γαλλικών γαστρονομικών παραδόσεων: η υψηλή γαστρονομία, με τα εστιατόρια «Σούξου Μούξου Μανταλάκια» στη Λευκωσία και το «Cyan» στη Λεμεσό (Ξενοδοχείο Amathous), η σύγχρονη γαλλική κουζίνα με τους μοντέρνους τόνους, με το εστιατόριο «Minthis Hills» στην Πάφο, η γαστρονομία της brasserie και του bistrot με το «Au bon Plaisir» στη Λευκωσία, το «Chez Faïna» στη Λάρνακα και το «le Frenchie» στη Λεμεσό. Οι σεφ κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ευχαριστήσουν τους καλεσμένους τους με πρωτότυπες συνταγές, γιορτάζοντας έτσι την γαλλική γαστρονομία. Η βραδιά αυτή ήταν ιδιαίτερη για όλους τους εστιάτορες: οι Γάλλοι που κατοικούν στην Κύπρο τίμησαν την κουζίνα της χώρας τους, της οποίας έγιναν οι αγγελιαφόροι, ενώ οι Κύπριοι σεφ προσπάθησαν να θυμίσουν ότι η Γαλλία ήταν συνήθως μία από τις χώρες από τις οποίες πέρασαν για να μάθουν το επάγγελμά τους και να τελειοποιηθούν.

Ο μόνος που ανήκε και στις δύο αυτές κατηγορίες είναι ο Σεφ Αντρέας Μαυρομμάτης, ο οποίος ανακηρύχτηκε προσφάτως «Άντρας της Χρονιάς» στην Κύπρο και του οποίου η επιτυχία στη Γαλλία είναι πολύ γνωστή στην Κύπρο. Για δεύτερη φορά ήρθε από το Παρίσι στην Κύπρο ειδικά για την περίσταση και για να διαπρέψει στην πόλη όπου γεννήθηκε, τη Λεμεσό, και να συνεχίσει να οικοδομεί την γαστρονομική γέφυρα μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, όπως το πράττει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Πρέσβης προκάλεσε επίσης στην οικία του πολλούς σημαντικούς συνδαιτυμόνες, από τον κόσμο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, της διπλωματίας, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, για να τους κάνει να αγαπήσουν την μαγειρική του Σεφ της οικίας του, κυρίου Αbdelmounaïm Benihoud, και να μοιραστούν μια φιλική βραδιά. Έτσι ο Πρέσβης, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο πριν από λίγο καιρό, απέδειξε τον βαθμό στον οποίο συνδέεται η γαστρονομία με την διπλωματία, αφού και οι δύο τομείς έχουν ως κύριο συστατικό την προώθηση των επαφών με τους ανθρώπους και την εκδήλωση της θέλησης για κατανόηση και ανταλλαγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα