Ηappy Birthday Μπετόβεν από Google με νέο doodle

Tα 245 χρόνια από τη βάπτιση του Γερμανού, συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, τιμά με το σημερινό doodle η Google.

Ο κορυφαίος συνθέτης της κλασσικής μουσικής, μέχρι και σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γνωστούς μουσικοσυνθέτες όλων των εποχών.

Ο Μπετόβεν, γεννήθηκε το 1770 στην Βόννη, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία της γέννησής του δεν είναι γνωστή. Αυτό που είναι γνωστό

είναι ότι βαφτίστηκε στις 17 Δεκεμβρίου και καταγόταν από μουσική οικογένεια.

Σε ηλικία 12 ετών, δημοσιεύτηκε η πρώτη του σύνθεση και ο Νέεφε, δήλωσε πως επρόκειτο για τον νέο Μότσαρτ. Ο Μπετόβεν, συνέχισε να συνθέτει έργα ενώ συγχρόνως άρχισε να εργάζεται ως οργανίστας στην Αυλή.

Το 1787, μια ξαφνική αρρώστια της μητέρας του, στερεί τη δυνατότητα από τον νεαρό Μπετόβεν, να μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να κάνει μαθήματα με τον Μότσαρτ.

Λίγο αργότερα όμως, το 1792, ο Γιόζεφ Χάυντν, κανόνισε να πάει τελικά στη Βιέννη για να αναλάβει τη διδασκαλία του. Η εκπαίδευσή του στο πλευρό του Χάυντν διήρκεσε συνολικά δύο χρόνια.

Επιπλέον, σπούδασε αντίστιξη για ένα χρόνο με τον Γιόχαν Γκέοργκ Αλμπρεχτσμπέργκερ αλλά καθώς επίσης και φωνητική σύνθεση με τον Αντόνιο Σαλιέρι. Σταδιακά, άρχισε να αναγνωρίζεται η αξία του, αρχικά ως πιανίστας αλλά αργότερα και ως συνθέτης.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συνθετών της εποχής, ο Μπετόβεν δεν ανήκε στην Αυλή, ούτε εργάστηκε για την εκκλησία, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία του ως συνθέτης. Κατόρθωνε να συντηρείται είτε με έσοδα από τις δημόσιες συναυλίες του, είτε παράγοντας και έργα κατά παραγγελία.

Το έργο του Μπετόβεν, διακρίνεται κυρίως σε τρεις χρονικές περιόδους. Η πρώτη αρχίζει από τις πρώτες δημιουργίες του μέχρι το 1802 που δημιουργεί τελικά ένα προσωπικό ύφος, η δεύτερη περίοδος διαρκεί περίπου μέχρι το 1816 και ο Μπετόβεν είναι ήδη ένας αναγνωρισμένος συνθέτης ενώ κατά την τρίτη περίοδο φτάνει στο απόγειο της μουσικής του καριέρας.

Η τελευταία δημιουργική περίοδος, η οποία διακρίνεται από την παρουσία του ρομαντικού στοιχείου, χαρακτηρίζεται από την ολοκλήρωση της 9ης Συμφωνίας, η οποία θεωρείται ως σήμερα ένα από τα αριστουργήματα στην ιστορία της μουσικής

Ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα, που στιγμάτισαν την ζωή του, αποτέλεσε η κώφωση του: Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών, το 1796 και περίπου το 1820, θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός.

Το γεγονός αυτό, προκαλούσε μεγάλη θλίψη στον Μπετόβεν, η οποία αποτυπώνεται και σε γράμμα του προς τους αδελφούς του, το 1802, με την παράκληση να διαβαστεί μετά το θάνατό του, γνωστό και ως Διαθήκη του Heiligenstadt.

Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο.

Στην κηδεία του Μπετόβεν, που έγινε στις 29 Μαρτίου, ο Φραντς Σούμπερτ ήταν ένας από τους 36 λαμπαδηφόρους.

ΠΗΓΗ: news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα