FRONTEX Δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία κρατων μελών ΕΕ

Συνέντευξη του επικεφαλής της FRONTEX, Fabrice Leggeri, με θέμα την επίμαχη πρόταση της Επιτροπής για το δικαίωμα παρέμβασης στα εξωτερικά σύνορα με σκοπό την προστασία τους, φιλοξενείται στην Politico.

Ο επικεφαλής της FRONTEX υποστηρίζει ότι δε διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία με τη συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν, ενώ, από την άλλη, αναρωτιέται τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους 20.000 μετανάστες μέσα σε μία εβδομάδα,

τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν ούτε να ελέγξουν.

Επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο νέος φορέας θα κάνει αρχικά συστάσεις, στη βάση «ανάλυσης κινδύνου», προς τα κράτη μέλη, ως προς τους συνοριακούς ελέγχους, και μόνο στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κ-μ δεν συμμορφωθεί, μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όλοι δεσμευόμαστε από τις συνθήκες».

Στη συνέχεια ο κ. Leggeri εκφράζει την πεποίθηση ότι, παρά τις αντιδράσεις, το σχέδιο θα προχωρήσει, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν τη διάσωση του χώρου Schengen ή αν προτιμούν να μείνει η ΕΕ στη μέση της διαδρομής. Συγκρίνει μάλιστα την τρέχουσα συζήτηση για τη Schengen με αυτή για το ευρώ, σημειώνοντας ότι όπως δεν μπορεί να υπάρξει εν μέρει ενιαίο νόμισμα, κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει και εν μέρει ελεύθερη μετακίνηση.

Στο σημείο αυτό ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για τη ζώνη Schengen ήταν η απροθυμία της Ελλάδας να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, γεγονός που οδήγησε ορισμένα κράτη στο να σκεφτούν την αποπομπή της από τη Schengen. Από τη στιγμή, όμως, συμπληρώνει, που δέχθηκε τη βοήθεια, η FRONTEX διαπραγματεύεται μαζί της μια συμφωνία για την ανάπτυξη των ομάδων Rabits στα νησιά του Αιγαίου.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο κ. Leggeri σημειώνει ότι από τη μεριά της FRONTEX όλα είναι έτοιμα, αλλά πριν την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι συμφωνεί και η Ελλάδα και βρίσκεται σε αναμονή της απάντησής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα