Eurogroup σε Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις και μετά δόση

Το σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για να εκταμιευθεί έστω μέρος της δόσης, που εκκρεμεί, πρέπει να υπάρξει συμφωνία όχι για αποσπασματικά μέτρα, αλλά για "πακέτο" μεταρρυθμίσεων, έστειλαν εκ νέου στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι εταίροι μετά το χθεσινό Eurogroup.

Για να εκταμιευτούν χρήματα θα πρέπει να εφαρμοστούν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί, κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συμφωνήθηκε

ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θ’ αρχίσουν αύριο, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, είπε, δεν θα γίνουν μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα. Τεχνικές ομάδες, πρόσθεσε, θα γίνουν παράλληλα δεκτές στην Αθήνα, με στόχο να υποστηριχθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Τόνισε πως η παράλληλη παρουσία των κλιμακίων σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι η μόνη λύση, «για λόγους αποτελεσματικότητας», καθώς χρειάζεται να υπάρχει «συνεχής ανταλλαγή δεδομένων».

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και να γίνει εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δεν θα γίνει αντίστροφα, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν τη συμφωνία και εφαρμογή ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δήλωσε, ωστόσο, ανοιχτός στο ενδεχόμενο να χωριστούν τα 7,2 δις, που εκκρεμούν, σε δυο δόσεις, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της.

Μοσκοβισί: Πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων με τις κοινοβουλευτικές και διοικητικές διαδικασίες.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι στο Eurogroup δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση σχετικά με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, διότι, όπως είπε, αυτή είναι μία «τεχνική δουλειά», για την οποία την ευθύνη έχουν οι θεσμοί.

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση

Ικανοποιημένη δηλώνει η ελληνική Κυβέρνηση από την έκβαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά και ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Αύριο θ’ αρχίσουν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών «αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα», με στόχο να εξειδικευτούν οι ελληνικές προτάσεις και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των υπολοιπόμενων δόσεων. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «πρέπει να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα» και ότι «διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα».

Η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς αύριο θα οδηγήσει στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, θα καταθέσει ακόμη δύο δέσμες των 7-8 μεταρρυθμίσεων, καθώς ο πρώτος κατάλογος ήταν ενδεικτικός.

Όχι μόνο δεν χάσαμε χρόνο, είπε ο κ. Βαρουφάκης, αλλά ήμασταν ταχείς στον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα, που κληρονομήσαμε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του «κίτρινου Τύπου» για τη διαστρέβλωση δηλώσεών του, όπως για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, όπως φερόταν να υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera , ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας τον ρώτησε, υποθετικά, πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση, αν οι εταίροι της απορρίψουν κάθε μία από τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έχει καταθέσει.

Του απάντησα, είπε, πως αν οι εταίροι αρνηθούν κάθε μία από τις προτάσεις, που αυτή η περίπτωση δεν υπάρχει, τότε θα στραφούμε στο λαό, είτε για δημοψήφισμα, είτε για εκλογές.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα