Eποχικές ιώσεις: Ποια φάρμακα πρέπει να παίρνουμε και τι ενδείκνυται να τρώμε

Έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα, με τις εποχικές ιώσεις να καλπάζουν και τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή για προστασία από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, η Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ. Αλίκη Πελετίδη, έδωσε συμβουλές ως προς τα φάρμακα που ενδείκνυται να λαμβάνουμε και τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε για γρηγορότερη αντιμετώπιση των ιώσεων.

Ποια φάρμακα συστήνεται να παίρνουμε

Ερωτηθείσα σχετικά είπε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να παίρνουν αρχικά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ώστε να

περιορίσουν τα συμπτώματα και συγκεκριμένα αναλγητικά φάρμακα, όπως είναι τα αντιπυρετικά. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή στην υπερδοσολογία, στον συνδυασμό των φαρμάκων και τη χρονική διάρκεια λήψης τους.

Όταν το άτομο υποφέρει από βήχα, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, συστήνεται η λήψη αποχρεμπτικών (για τον βήχα) και αποσυμφορητικών (για τη μύτη).

Διαβάστε επίσης: «Θερίζει» ο RSV: Τα συμπτώματα και πότε ένα παιδί χρήζει νοσηλείας

Πότε σταματάμε τη φαρμακευτική αγωγή

Συνήθως, η διάρκεια λήψης των αποσυμφορητικών δεν πρέπει να ξεπερνά τις επτά ημέρες, ενώ γενικός κανόνας είναι τα φάρμακα να λαμβάνονται στη χαμηλότερη δόση τους, για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, καλό θα ήταν οι ασθενείς να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό του.

Η κ. Πελετίδη επέστησε την προσοχή, υποδεικνύοντας ότι στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα.

Πώς περιορίζουμε τη μετάδοση

Προστασία από τη μετάδοση των ιώσεων προσφέρουν η μάσκα, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ο εξαερισμός των χώρων, αλλά και η κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Η κ. Πελετίδη συνέστησε επίσης εμβολιασμό σε όλους και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Η σωστή διατροφή

Σε ό,τι αφορά στη διατροφή, σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού και η λήψη λιπαρών ψαριών για τόνωση του ανοσοποιητικού, κρέατος, λαχανικών και φρούτων.

Θετικά, επίσης, συμβάλλει η έκθεση στον ήλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα