Eπιστολή Λευκωσίας προς ΓΓ ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, που θα σταλεί την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιθετική στάση της Άγκυρας και τις συνεχείς προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Όπως αρμοδίως πληροφορείται το Σίγμα, στην επιστολή θα καταγγέλλονται οι επιθετικές ενέργειες και απειλές της Άγκυρας (NOTAM, Navtex) στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα σημειώνεται πως αυτές είναι ενδείξεις μη εποικοδομητικής και αρνητικής στάσης

της Τουρκίας που πλήττουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η επιστολή Αναστασιάδη έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθότι θα σταλεί αμέσως μετά τη συνάντηση Έιντε με τον ΓΓ, μετά την οποία ο Νορβηγός διπλωμάτης παρουσιάστηκε επιθετικός με υιοθέτηση εκφοβισμών και εκβιασμών, προειδοποιώντας, ωσάν να μιλά εκ μέρους της Τουρκίας, για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, "εάν υπάρχει πολιτική βούληση, είναι δυνατό να προχωρήσουν τα πράγματα σε διάσκεψη στη Γενεύη. Το θέμα αυτό θα είναι κλειδί στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στις 17 Μαΐου.

Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά.Το σχέδιο των ΗΕ, είναι να κάνουν τα μέγιστα για να βοηθήσουν τους ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Αλλά εάν αυτό αποτύχει ίσως άλλες επιλογές πρέπει να έλθουν στο τραπέζι".

Οι δηλώσεις Έιντε τέθηκαν στο μικροσκόπιο του Προεδρικού, που μετά την επιστροφή του στην Κύπρο θα αναμένει ξεκαθάρισμα και τις δήλωσεις του ότι θα παρουσιάσει κάποιες ιδέες του ΓΓ για τη διαδικασία.

Προεδρικές πηγές, πάντως, απέκλειαν το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης και επικεντρώνονται πρώτον, στις συναντήσεις 11 και 17 Μαΐου και δεύτερον στην κομβικής σημασίας επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο στις 18 και 19 του ίδιου μήνα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ξεδιπλώσει ενώπιον του Σεργκέι Λαβρόφ τις λεπτομέρειες του διαλόγου και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον Μουσταφά Ακιντζί σε σειρά ζητημάτων, λόγω της εμμονής της Τουρκίας και των Τ/κ σε θέσεις που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές.

Επίσης, θα του επεξηγηθεί η κρυστάλλινη θέση της Λευκωσίας για την αδήριτη ανάγκη αποτύπωσης των πραγματικοτήτων σε ένα τρίπτυχο (συγκλίσεων, αποκλίσεων και θεμάτων με σημείο επαφής), μέσω του οποίου θα γνωρίζουν όλοι που στέκονται και προς τα που βαδίζουν. Κάτι που ως γνωστό προσκρούει στην επίμονη και πολιτικά ύποπτη άρνηση της άλλης πλευράς.

Η επίσκεψη Λαβρόφ εντάσσεται στη Σύνοδο του ΣτΕ που θα φιλοξενήσει η Λευκωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα