Eπιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατά διακινητών προσφύγων

Αμφίβιο μεταγωγικό σκάφος στέλνει η Βρετανία, στο Αιγαίο, με στόχο να συνδράμει την επιχείρηση του ΝΑΤΟ κατά των διακινητών προσφύγων και μεταναστών.

Τη βρετανική στρατιωτική συμμετοχή στην επιχείρηση στο Αιγαίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Το αμφίβιο

πλοίο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού RFA Mounts Bay θα μεταφέρει ένα ελικόπτερο τύπου Wildcat, ενώ θα το συνοδεύουν δύο ιστιοπλοϊκά της βρετανικής ακτοφυλακής και το μη στρατιωτικό μεταγωγικό σκάφος ταχείας ανάπτυξης VOS Grace.

Τα βρετανικά σκάφη θα συνδράμουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχουν σκάφη από τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» τη βρετανικής συνδρομή, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη».

«Πρέπει να διασπάσουμε το μοντέλο δραστηριοποίησης των εγκληματιών διακινητών και να σταματήσουμε την απεγνωσμένη ροή ανθρώπων στοιβαγμένων σε αυτοσχέδια σκάφη από το να ξεκινούν το άκαρπο και επικίνδυνο ταξίδι. Για αυτό η αποστολή του ΝΑΤΟ είναι τόσο σημαντική. Είναι μία ευκαιρία να σταματήσουμε τους διακινητές και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους μετανάστες που αναλογίζονται ταξίδια στην Ευρώπη ότι θα επιστραφούν πίσω», είπε ο κ. Κάμερον.

Σε δηλώσεις του το ραδιόφωνο του BBC ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είπε ότι πρωταρχική αποστολή είναι να σχηματιστεί μία πλήρης εικόνα των διαδρομών που χρησιμοποιούν οι διακινητές. «Οι διακινητές βγάζουν λεφτά από ανθρώπους που πνίγονται», είπε ο κ. Φάλον, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστεί μία πολιτική επαναπροώθησης που εν τέλει θα σταματήσει αυτά τα πολύ επικίνδυνα περάσματα στο Αιγαίο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα