Codex Gigas -Η «Βίβλος του Διαβόλου» - Ο Μύθος πίσω από μεγαλύτερο χειρόγραφο

Με μήκος 92 εκατοστά και βάρος 74,8 κιλά, το Codex Gigas αποτελείται από 310 φύλλα βελούδου που υποστηρίζεται ότι είναι φτιαγμένα από δέρματα 160 γαϊδάρων ή δέρματος μόσχου.

Είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο στον κόσμο που γράφτηκε τον 13ο αιώνα και το μεγαλύτερο χειρόγραφο της ιστορίας, γι' αυτό και ονομάστηκε Γίγας. Είναι επίσης γνωστό ως Αγία Γραφή του διαβόλου λόγω της μεγάλης εικόνας του διαβόλου στο εσωτερικό του και το μύθο που περιβάλλει τη δημιουργία του.

Ακόμη πιο μυστήριο είναι

ότι αυτό το βιβλίο γράφτηκε από ένα μόνο χέρι. Η δημιουργία αυτού του τόμου θα χρειαζόταν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί από έναν μονο άνθρωπο.

Ο Κώδικας συμπεριλαμβάνει πολλά θρησκευτικά κείμενα. Ολόκληρη την Παλαιά Διαθήκη, την «Ετυμολογία» του Ισίδωρου της Σεβίλλης, το Antiquitates Judaicae του Ιώσηπου Φλάβιου, το Χρονικό της Βοημίας του Κοσμά της Πράγας, διάφορα δοκίμια, ιστορίες και ετυμολογίες, φυσιολογίες, ένα ημερολόγιο, έναν κατάλογο των αδελφών μοναχών της μονής, θαυματουργίες και άλλα χρονικά. Το κείμενο είναι συνταγμένο στα λατινικά και περιέχει πολλές και πολύχρωμες εικονογραφήσεις.

Ο Μύθος λέει ότι το  Codex δημιουργήθηκε από τον Herman Recluse στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Podlažice κοντά στο Chrudim στην Τσεχική Δημοκρατία. Το μοναστήρι καταστράφηκε κάποια στιγμή τον 15ο αιώνα κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Χουσιτών. Οι εγγραφές στον κώδικα λήγουν το έτος 1222. Λίγο μετά τη συγγραφή του, τέθηκε ενέχυρο από τους Βενεδικτίνους σε Κιστερκιανούς μοναχούς της Μονής Sedlec όπου παρέμεινε για 70 χρόνια. Το μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Břevnov ανέκτησε τη Βίβλο γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα. Από το 1477 έως το 1593, φυλασσόταν στη βιβλιοθήκη ενός μοναστηριού στο Μπρούμοφ μέχρι που μεταφέρθηκε στην Πράγα το 1594 για να αποτελέσει μέρος των συλλογών του αυτοκράτορα Ρούντολφου Β'. Στο τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου το 1648, ολόκληρη η συλλογή λήφθηκε ως πολεμική λεία από τον σουηδικό στρατό. Από το 1649 το χειρόγραφο βρίσκεται στη Σουηδική Βασιλική Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με το μύθο, γραφέας ήταν ένας μοναχός που αθέτησε τους μοναστικούς όρκους του και καταδικάστηκε να τειχιστεί ζωντανός. Για να αντέξει αυτή τη σκληρή τιμωρία, υποσχέθηκε να δημιουργήσει σε μια νύχτα ένα βιβλίο που θα δοξάζει για πάντα το μοναστήρι, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης γνώσης. Κοντά στα μεσάνυχτα βεβαιώθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτό το έργο μόνος του, γι' αυτό έκανε μια ειδική προσευχή, όχι απευθυνόμενη στον Θεό αλλά στον έκπτωτο αρχάγγελο Εωσφόρο, ζητώντας του να τον βοηθήσει να τελειώσει το βιβλίο με αντάλλαγμα την ψυχή του. Ο Διάβολος ολοκλήρωσε το χειρόγραφο και ο μοναχός πρόσθεσε την εικόνα του διαβόλου από ευγνωμοσύνη για τη βοήθειά του.

Εικάζεται επίσης ότι επιγραφή διάφορων μορφών εξορκισμού είναι από τον μοναχό που προσπαθεί να ξορκίσει τον διάβολο μόνος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα