Chevron: Ψάχνει γεωτρύπανο για έρευνες σε ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Η Chevron βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης γεωτρύπανου για μα εξερευνήσει φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, καθώς η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία θέλει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην περιοχή και την Ευρώπη, ανέφεραν δύο πηγές στο Reuters.

Η Chevron,

η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή μας εξέδωσε διαγωνισμό μίσθωσης τη Δευτέρα αναζητώντας ένα πλοίο γεωτρήσεων το 2024 για ένα έτος με δυνατότητα παράτασης για αρκετά χρόνια, ανέφεραν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της Chevron αρνήθηκε να σχολιάσει τον διαγωνισμό, αλλά είπε ότι η εταιρεία «παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου και τους εταίρους μας στην περιοχή για να στηρίξουν την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ανατολική Μεσόγειος έχει άφθονους ενεργειακούς πόρους και τη δυνατότητα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Οι εταιρείες ενέργειας προσπάθησαν να αναπτύξουν νέους πόρους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από την Ευρώπη από τότε που η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 οδήγησε σε μια απομάκρυνση από τη ρωσική ενέργεια.

Η Chevron θέλει να επισπεύσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcf) αερίου.

Η Chevron και οι συνεργάτες της Leviathan NewMed Energy και Ratio Energies σχεδιάζουν να διπλασιάσουν σχεδόν την παραγωγή του πεδίου στα 21 με 24 bcm έως το 2027.

Εξετάζουν επίσης την κατασκευή μιας πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα επιτρέψει τις εξαγωγές του καυσίμου σε διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Στην Αίγυπτο, η Chevron και ο συνεργάτης της Eni νωρίτερα αυτό το έτος ανακοίνωσαν ότι είχαν κάνει μια ανακάλυψη αερίου στην υπεράκτια παραχώρηση Nargis, την οποία θέλουν να διερευνήσουν περαιτέρω, ανέφεραν οι πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Chevron, Ψάχνει, ΑΟΖ Κύπρου#45Ελλάδας#45Ισραήλ,Chevron, psachnei, aoz kyprou#45elladas#45israil