Brexit: Ποιες τροπολογίες υπερψηφίστηκαν και τι σημαίνουν

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλει Brexit με συμφωνία.

Αυτό αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά και την λήξη της διαδικασίας ψήφισης επτά τροπολογιών που τέθηκαν ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν αφορούν:

"Τροπολογία Σπέλμαν" που απορρίπτει ένα Brexit χωρίς Συμφωνία ΑποχώρησηςΤροπολογία που καλεί την κυβέρνηση να αντικαταστήσει με «εναλλακτικές διευθετήσεις» το λεγόμενο ‘backstop’

Τι

αφορά η τροπολογία Σπέλμαν

Η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την τροπολογία Ι με την οποία επιδιώκεται να αποκλειστεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αποκαλούμενη "τροπολογία Σπέλμαν", με την οποία διαφωνούσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εγκρίθηκε με ψήφους 318 υπέρ έναντι 310 κατά.

Η τροπολογία ορίζει ότι απορρίπτεται η έξοδος από την ΕΕ "χωρίς μια Συμφωνία Αποχώρησης και ένα πλαίσιο για τη Μελλοντική Σχέση". Δεν καθορίζει όμως πώς θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να σταματήσει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η πρωθυπουργός υποστήριζε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (no deal Brexit) είναι να ψηφίσει το κοινοβούλιο υπέρ μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Η τροπολογία για backstop

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τροπολογία Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της "δικλείδας ασφαλείας" για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με "εναλλακτικές ρυθμίσεις".

Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι.

Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

Ποιες τροπολογίες απορρίφθηκαν

Οι υπόλοιπες πέντε τροπολογίες, που παρέπεμπαν σε πιο μαλακό Brexit ή σε αναβολή του Brexit, απορρίφθηκαν από τους βουλευτές.

Μεταξύ αυτών και η δυνητικά δεσμευτική για την κυβέρνηση τροπολογία της βουλευτού των Εργατικών Υβέτ Κούπερ περί αναβολής του Brexit έως ακόμα και το τέλος του έτους. Η τροπολογία είχε την επίσημη στήριξη του Εργατικού Κόμματος. Ηττήθηκε με 321 ψήφους έναντι 298.

Τι δήλωσε η Μει

Συγκεκριμένα, η Τερέζα Μέι αναγνώρισε ότι η πλειονότητα των βουλευτών τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας με αλλαγές στη ρύθμιση για τα ιρλανδικά σύνορα. «Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαδρομή που μπορεί να αποσπάσει μια βιώσιμη πλειοψηφία στη Βουλή».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εντολή της είναι να επιδιώξει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι εύκολες, όμως σε αντίθεση με το τι συνέβη πριν 15 ημέρες, οι βουλευτές κατέστησαν σαφές τι θέλουν να επιτευχθεί μέσω των συνομιλιών.

Επιπλέον, η Τερέζα Μέι επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, πέραν των επιπλέον συζητήσεων με το Σώμα, θα έχει επαφές με τα συνδικάτα, ενώ υπογράμμισε ότι η Βουλή επαναβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί «σκληρό» Brexit, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η ίδια. Όμως, συνέχισε, απλά το να αντιτάσσεται κανείς στο Brexit χωρίς συμφωνία δεν αρκεί και η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να πετύχει μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη. Για το λόγο αυτό, η Τερέζα Μέι απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση στον πρόεδρο των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δηλώνοντας πως για την εξεύρεση συμφωνίας θα επιδιωχθεί υπερκομματική συνεργασία.

Θετικά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Τερέζα Μέι ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ανυπομονώ να συναντήσω την πρωθυπουργό και να της εκθέσω τις απόψεις μου για το Brexit, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Όχι από Τουσκ σε επαναδιαπραγμάτευση για backstop

Η παρούσα συμφωνία αποχώρησης είναι και παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για τη διασφάλιση ενός εύτακτου Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Το backstop είναι κομμάτι της συμφωνίας αποχώρησης και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμο, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ/ ΑΠΕ - ΜΠΕ/Εuronews

Keywords
Τυχαία Θέματα