Aυστραλία: Δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω μείωσης τιμών

Στα 37,4 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (€24,6 δισ) θα εκτοξευτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας λόγω της μείωσης των τιμών βασικών εμπορευμάτων και χαμηλότερων φορολογικών εισπράξεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μόρισον, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ύστερα από 20 χρόνια ανάπτυξης λόγω και της έκρηξης των επενδύσεων στον τομέα των ορυχείων και των εξαγωγών βασικών εμπορευμάτων, η αυστραλιανή οικονομία διάγει μια περίοδο προσαρμογής λόγω της μείωσης των τιμών ιδιαίτερα των μεταλλευμάτων που οδηγούν σε συρρίκνωση των εσόδων.

Η

εξαμηνιαία επικαιροποιημένη πρόβλεψη της συντηρητικής κυβέρνησης παρουσιάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015 να υπερβαίνει την πρόβλεψη του περασμένου Μαΐου για έλλειμμα 35,1 δισ, όταν Υπουργός Οικονομικών ήταν ο Τζο Χόκι. Η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη μείωση τιμών βασικών εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του σιδήρου, που αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος των εξαγωγών της χώρας. Η τιμή του σιδήρου βρίσκεται τώρα στα $38 δολάρια ανά τόνο, τιμή που είναι κατά $10 χαμηλότερη από την πρόβλεψη του περασμένου Μαΐου. Η επιδείνωση αποδίδεται επίσης στην επιβράδυνση των αυξήσεων των μισθών, η οποία με τη σειρά της επηρέασε αρνητικά τις φορολογικές εισπράξεις.

Η κυβέρνηση στόχευε να επιστρέψει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2019 με 2010, αλλά ο στόχος αυτός μετατέθηκε κατά ένα χρόνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,5% την περίοδο 2015-2016, μειωμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 2,75% την περίοδο 2016-2017, σε σύγκριση με 3,25%, που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Μαΐου. Ωστόσο, η ανεργία εκτιμάται ότι το 2016 θα φτάσει στο 6% σε αντίθεση με 6,5% της προηγούμενης πρόβλεψης.

«Παρά τις διαγραφές εσόδων ύψους 34 δισ δολαρίων λόγω των μειωμένων τιμών των εμπορευμάτων, της μείωσης του εμπορίου, της πιο αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της υιοθέτησης πιο ρεαλιστικού οικονομικού ορίζοντα, συνεχίζουμε με υπομονή και ευθύνη το δρόμο προς ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», δήλωσε ο Μόρισον και πρόσθεσε: «Πρέπει να επιλέξουμε ένα προσεκτικό δρόμο, έναν που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και τη ανάπτυξη».

Ο αρχιοικονομολόγος της HSBC Πολ Μπλόξαμ είπε ότι η νέα επικαιροποίηση για τη οικονομία αποτελεί μια «δημοσιονομική απογοήτευση». «Υπάρχει μια τεράστια πρόκληση για την επιστροφή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα», είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα