Aθήνα-Λευκωσία: Κλειδί το θέμα της ασφάλειας στο κυπριακό

Αθήνα και Λευκωσία αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία και θετική προσέγγιση την αναμενόμενη και επίσημα επανέναρξη των συνομιλιών.

Oι Yπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Νίκος Κοτζιάς επιβεβαίωσαν σε σημερινή τους συνάντηση την ανάγκη αποχώρησης των εγγυήτριων χωρών για μια Κύπρο, ενιαία δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη δικαιώματα, ανεξάρτητη και με πλήρη ακεραιότητα που θα λειτουρφεί χωρίς κηδεμονίες ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ήδη, όπως υπογράμμισαν οι Υπουργοί

Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε συνάντηση εργασίας, σήμερα, στην Αθήνα, το κλίμα μεταξύ των διαπραγματευτών, που εργάζονται “πυρετωδώς μέρα - νύκτα” είναι πολύ καλό και στις 17 Ιουνίου θα ξέρουμε την εικόνα της δουλειάς τους ώστε να καταγραφούν τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας, προκειμένου επί των τελευταίων να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας θα είναι θέμα κλειδί στις διαπραγματεύσεις, είπαν και συμφώνησαν, επίσης, σε μία λύση ανεξάρτητης και κυρίαρχης Κύπρου χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μεταναστευτικό ζήτημα για το οποίο και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για δίκαιη κατανομή των βαρών στην ΕΕ. Επ αυτού ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη διαχείρισης του μεταναστευτικού από την ΕΕ με πνεύμα λογικής και ανθρωπισμού και γνώμονα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή - ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα