Aποστόλου: Νέα δεδομένα στην περιοχή, δημιουργούν νέες προοπτικές

«Να αντιληφθούμε πως τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή δημιουργούν προοπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση παλαιών αλλά και δημιουργία νέων συμμαχιών», υποδεικνύει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου.

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση:

Με αμείωτο ρυθμό ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκοκυπριακή ηγεσία συνεχίζουν τις απειλές και τις προκλήσεις τους όσον αφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ και το φυσικό αέριο.

Το

ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι καθαρά κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα και αυτό δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα. Οι όποιες προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος.

Δυστυχώς η παρούσα τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει από μόνη της αυτή την επιθετική στάση και τις παράνομες ενέργειες.

Η  Κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμα πλάνα αντίδρασης και πρέπει να εντείνει τις διπλωματικές ενέργειες προς συγκεκριμένες φίλες χώρες αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς ώστε να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να υλοποιήσει τα πλάνα της. Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και να φροντίσουν όπως επικρατήσει κλίμα εθνικής ομοψυχίας και ενότητας στο εσωτερικό. Από την πλευρά μας αυτό θα πράξουμε.

Δεδομένος θα πρέπει να είναι ο πλήρης συντονισμός με την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους Εταίρους μας με απώτερο στόχο να επιτευχθεί επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις και εκκλήσεις της ΕΕ.
Τώρα είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον το αρνητικό κλίμα που υπάρχει  για την Τουρκία εντός της Ε.Ε. αλλά και τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις με φίλες χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ.

Η εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται με ιδεολογικές αγκυλώσεις. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή δημιουργούν προοπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση παλαιών αλλά και δημιουργία νέων συμμαχιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα