Aντισυνταγματικός ο νόμος για τα κανάλια στην Ελλάδα

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα ο νόμος του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών με ψήφους 14-11.

Πρόκειται για πλήρη ανατροπή, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται και όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα «κατεδαφίζεται» και δεν υπάρχει

δυνατότητα διορθωσής της.

Αυτό σημαίνει ότι τα κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, οι άδειες που έχουν δοθεί είναι στον «αέρα» και τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στους υπερθεματιστές.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του Νίκου Παππά.

Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, σαν να μην έχει γίνει διαγωνισμός και το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα, με το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο να καλείται να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση υπό τη σκιά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου εξερχόμενος από το κτίριο λίγο μετά τις 23:15 δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ που περίμεναν απέξω και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα αν η Δικαιοσύνη ήρθη στο ύψος των περιστάσεων.

Νωρίτερα δόθηκε σκληρή μάχη, καθώς υπήρξε ομάδα δικαστικών που πρότειναν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος αλλά να δοθεί προθεσμία στο ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί, προκειμένου να διορθωθούν με βάση το σύνταγμα τα κακώς κείμενα που είχαν γίνει στον διαγωνισμό των καναλιών. Αυτή όμως η άποψη δεν επικράτησε.

Στο μεταξύ, αναμένεται η πρώτη επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και επιτελείς.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν πάντως λόγο για επιστροφή σε καθεστώς ανομίας, αναφορικά με το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Εντός ολίγου αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος θα τοποθετηθεί από την πλευρά του στο θέμα. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Αντίθετα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, άμεσα, όσον αφορά την αδειοδότηση των καναλιών.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το skai.gr και το iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα