Aνησυχίες ΟΑΧΟ για αναφορές για χρήση χημικών στη Συρία

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εξέφρασε ανησυχίες την Τετάρτη σε σχέση με τις αναφορές για επίθεση με αέριο χλώριο κοντά στη συριακή πόλη του Χαλεπίου.

Περίπου 24 άνθρωποι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα στην πόλη Σαρακέμπ, 50 χιλιόμετρα νότια του Χαλεπίου, ύστερα από μια επίθεση που έγινε την Τρίτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο χλώριο στην επίθεση, ωστόσο το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

«Αυτές οι αναφορές προκαλούν μεγάλη ανησυχία»

δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού.

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Χάγη, «συνεχίζει να εξετάζει τις όποιες αξιόπιστες αναφορές» για χρήση χημικών όπλων, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, η χρήση χημικών όπλων «από οποιονδήποτε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» θεωρείται «καταδικαστέα και εντελώς αντίθετη προς τους κανονισμούς που καθορίζονται από τη διεθνή κοινότητα».

Τον περασμένο Ιανουάριο ο ΟΑΧΟ είχε ανακοινώσει ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είχε καταστραφεί πλήρως.

Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι αδήλωτες ποσότητες αερίου σαρίν και άλλων χημικών όπλων έχουν χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της σύγκρουσης.

Εντός του μηνός αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα έρευνας των ΗΕ για εννέα επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία το 2014 και το 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα