Aναστασιάδης - Ακιντζί ακουμπούν την καυτή πατάτα

Γεμάτη ερωτήματα και αμφισημίες, που σαν πέπλο καλύπτουν την επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης θα είναι η αυριανή πρώτη επί της ουσίας συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, μετά το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν.

Συνάντηση που θα επισκιαστεί από την αναμενόμενη συζήτηση για τη σύνθεση της διάσκεψης που όσο πλησιάζει, άλλο τόσο αναδεικνύει τις κατ’ αντιστροφή αναγνώσεις.

«Ο μεν Πρόεδρος Αναστασιάδης να εμμένει στη διακριτή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, παρόντων μάλιστα των μονίμων μελών του Σ.Α». Την ίδια ώρα που ο κ. Ακκιντζί απορρίπτει a priori τη συμμετοχή της Κ.Δ και των μονίμων μελών του Σ.Α ενώ την Ε.Ε την αποδέχεται με το ρόλο μόνο του παρατηρητή κατά τα πρότυπα του Μπούργκενστοκ)

Διαφορές διαδικασίας, γεμάτες όμως ουσία που επιβαρύνουν την όποια προοπτική για κατάληξη που από μόνη της παραμένει δύσκολη δεδομένων των εκ διαμέτρου αντίθετων προσεγγίσεων στο θέμα ασφάλειας – εγγυήσεων.

Και αυτό γιατί ο κ.Ακιντζί απαντώντας στην πρόταση Αναστασιάδη, που προνοεί, απόσυρση του 75% των κατοχικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα και ολική απόσυρση του υπολοίπου σε καθορισμένο μικρό χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη ανάληψη της ασφάλειας από πολυεθνική αστυνομική δύναμη, δηλώνει πλέον ότι θα πρέπει να παραμείνει ένας ικανοποιητικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων που θα έχουν εγγυητικά δικαιώματα μόνο για την Τ/κ συνιστώσα για διάστημα τριών Προεδρικών θητειών – 15 χρόνια – μέχρι να διαφανεί ότι το νέο πολιτειακό σύστημα Δ.Δ.Ο είναι λειτουργικό και βιώσιμο.

Χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για ευθυγράμμιση των απόψεων στο θέμα της ασφάλειας» παραδέχθηκε την ίδια ώρα σε συνέντευξη του στην Financial Time, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.Παρά ταύτα ουδόλως επλήγη η αισιοδοξία του για συμφωνία στη διάσκεψη της Γενεύης.

Όπως ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος Γ.Γ ΟΗΕ «Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βρούμε για να εκσυγχρονίσουμε την ασφάλεια στην Κύπρο, με τρόπους που θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αμφότερων των πλευρών, έτσι ώστε η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί λόγο ανασφάλειας για τον άλλο».

Η επιδιωκόμενη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν βρίσκεται ακόμη στον αέρα λόγω του χάσματος θέσεων που χωρίζει τις δύο πλευρές και το οποίο θα προσπαθήσουν να σμικρύνουν σε επίπεδο χαμηλής πολιτικής οι Γ.Δ των Υπουργείων Εξωτερικών Αθηνών – Λευκωσίας.

Ο Ειδικός Σύμβουλος Γ.Γ ΟΗΕ ανέφερε ότι «Και στις δύο χώρες ένιωσα να υπάρχει μία θετική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση αλλά προσπαθούμε επίσης να ξεπεράσουμε μία σύγκρουση που υφίσταται επί μισό αιώνα και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο να είναι εύκολο. Μοιάζει αξιόπιστο όταν μου λένε ότι, εαν η Κύπρος μπει σε μια σταθερή κατάσταση, θα βοηθήσει όταν κοιτάζουν άλλα ζητήματα που έχουν».

Η πιο πάνω δήλωση, παραπέμπει προφανώς στα ζητήματα του Αιγαίου – στη σκιά της τουρκικής αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης – τα οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί ως εκβιαστικό μοχλό πίεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα