Aνάγκη διατήρησης ταμείου για τις ανάγκες των ΑΜΕΑ

Την ετοιμασία και προώθηση προς ψήφιση πρότασης νόμου, με την οποία θα διασφαλιστεί η συνέχιση της ενίσχυσης του Ταμείου Ειδικών Αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ανάλογο ποσό, ακόμα και αν το Λαχείο Πρόνοιας πάψει να λειτουργεί ή καταργηθεί, αποφάσισαν τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, τα οποία διαπιστώνουν την ανάγκη διατήρησης ενός ταμείου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κινήματος αναπήρων.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη σημερινή συνεδρία η οποία εξέτασε το θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας,

Αντρέας Φακοντής, είπε ότι από το 2014 η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο και κανονισμούς για κατάργηση του Ταμείου Λαχείου Πρόνοιας, που στήριζε οικονομικά τα άτομα με αναπηρίες, σημειώνοντας ότι «παρόλο που το ταμείο ιδρύθηκε με σκοπό να έχει τα κύρια έσοδά του από την κυκλοφορία του λαχείου, από το 1997 το λαχείο δεν εκδίδεται, αλλά παραχωρείται από το Υπουργείο Οικονομικών ετήσια χορηγία ύψους 136.700,00 ευρώ, η οποία κατατίθεται στο συγκεκριμένο ταμείο.

Όπως ανέφερε ο κ. Φακοντής, «έχουμε κρίνει σκόπιμο να καταργηθεί το Λαχείο Πρόνοιας, γιατί δεν υφίσταται πλέον ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε», συμπληρώνοντας ότι έχουν, ωστόσο, διαπιστώσει και την ανάγκη διατήρησης ενός ταμείου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του αναπηρικού κινήματος.

«Ως εκ τούτου», ανέφερε, «μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας ομόφωνα αποφάσισαν την ετοιμασία και προώθηση για ψήφιση πρότασης νόμου, με την οποία θα διασφαλιστεί η συνέχιση της ενίσχυσης του ταμείου ειδικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το ανάλογο ποσό, ακόμα και αν το λαχείο πρόνοιας πάψει να λειτουργεί ή καταργηθεί. Με αυτό το τρόπο καταργείται μεν το Ταμείο Λαχείου Πρόνοιας, αλλά η ενίσχυση του Ταμείου Ειδικών Αναγκών με το ανάλογο ποσό των 136.700,00 ευρώ θα συνεχίσει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού».

Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία έχει διαφανεί ότι το Υπουργείο Εργασίας διαφωνεί με την πρόταση νόμου, σημειώνοντας ότι με αυτή φαίνεται να διαφωνεί και το ΔΗΣΥ.

«Το επιχείρημα είναι ότι υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα στο κονδύλι του Υπουργού για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Για το ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και διαφορετικά, με την πρόταση νόμου ζητείται η συνέχιση της καταβολής του ποσού 136.700,00 ευρώ στο Ειδικό Ταμείο προς όφελος των ατόμων με αναπηρία, όπως έπρατταν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι και το 2014», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «στόχος είναι να υπάρξει θεσμοθέτηση της διαδικασίας, αλλά και συμμετοχή στην Ειδική Επιτροπή των εκπροσώπων των ΑΜΕΑ όσον αφορά την εξέταση και έγκριση ποσών, τα οποία θα δίνονται για σκοπούς κάλυψης αναγκών, για τα ΑΜΕΑ και για τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας», για να προσθέσει πως το θέμα θα επανέλθει την ερχόμενη βδομάδα για τοποθέτηση από πλευράς των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας Κέντρων Φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες ή ενίσχυσης υφιστάμενων κέντρων για φιλοξενία ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, ο κ. Φακοντής είπε «μετά την κραυγή αγωνίας των γονιών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο, την αδυναμία δηλαδή ύπαρξης ανάλογων κέντρων φιλοξενίας, όσο και την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Βουλής φαίνεται ότι αυτή η πίεση επέφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα».

Είπε πως «το αρμόδιο Υπουργείο έχει ετοιμάσει και έχει καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος και συγκεκριμένα κατέθεσε πρόταση για δημιουργία κέντρου πολυθεματικής αξιολόγησης ατόμων με αυτισμό ηλικίας μέχρι 4 χρονών», σημειώνοντας πως «το Κέντρο αυτό θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».

Επίσης, είπε ότι «κατέθεσε πρόταση για υποστηριζόμενη διαβίωση των ατόμων αυτών, τη δημιουργία δηλαδή πέντε νέων σπιτιών στην κοινότητα, ένα σε κάθε επαρχία για τη φιλοξενία παιδιών με αυτισμό», ενώ πρόσθεσε πως το Υπουργείο έχει ενημερώσει πως έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος αναφορικά με την ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Ο κ. Φακοντής είπε πως υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο αυτό θα είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη της τελικής απόφασης.

«Αναμένουμε», συμπλήρωσε, «να δούμε το περιεχόμενο και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής του εθνικού σχεδίου δράσης, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε και τις δικές μας θέσεις αναφορικά με αυτή την πολιτική».

Για το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε με την παραμονή δέκα ατόμων με νοητικές αναπηρίες στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε: «Φαίνεται πως μετά τη μεγάλη πίεση που ασκήσαμε το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην αποϊδρυματοποίηση πέντε από τα δέκα άτομα που φιλοξενούνταν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας. Τα άτομα αυτά θα μετακινηθούν σε άλλα ιδρύματα, συγκεκριμένα σε στέγες. Είναι μια θετική ενέργεια, όμως, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, διότι χρειάζεται αυτά τα άτομα να είναι σε εξειδικευμένα κέντρα».

Για τα υπόλοιπα πέντε άτομα, ανέφερε πως έχουν ενημερωθεί ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, για την αποκατάσταση τους σε ειδικούς κατάλληλους χώρους και με εξειδικευμένο προσωπικό, για να παρέχει την ανάλογη φροντίδα, σημειώνοντας πως αναμένεται ότι η προκήρυξη αυτή θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα, αναφέρει πως δεν διαφωνεί με την κατάργηση του Λαχείου Πρόνοιας, ωστόσο, ζητεί παράλληλα όπως προωθηθεί άλλη ρύθμιση, "για καλύτερη εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρίες, με έσοδα από τις συνολικές πωλήσεις των κρατικών λαχείων στην Κύπρο, αφού και το Ταμείο του Λαχείου Πρόνοιας πηγή είχε το κρατικό λαχείο".

"Αυτή η τακτική", αναφέρει, "παρατηρείται και σε άλλες χώρες, αφού τα τυχερά παιγνίδια προσφέρονται σαν πηγή, με στόχο την κοινωνική πολιτική και χαιρετίζεται, αλλά και στηρίζεται από τους πολίτες".

Επιπλέον, εισηγείται την καλύτερη ενεργοποίηση του Ταμείου Ειδικών Αναγκών, που προνοείται στον "ο περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμος" και το κράτος να καταθέτει στο ταμείο αυτό ποσοστό 1% των πωλήσεων των κρατικών λαχείων με στόχο να υπάρχουν αρκετά έσοδα για να μπορεί να προσφέρει σε καλύτερο βαθμό στήριξη προς τα άτομα με αναπηρίες χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τις δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας προς ΑΜΕΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα