30 μεσολαβήσεις ολοκλήρωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Ένα σημαντικό αριθμό παραπόνων από δανειολήπτες έχει λάβει μέχρι στιγμής το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου από το Φεβρουάριο, που ξεκίνησε να δέχεται παράπονα και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία 30 περίπου διαμεσολαβήσεις, όπως δήλωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου. Το γραφείο του Επιτρόπου επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ενημερώθηκε για το έργο και τα προβλήματα και δεσμεύτηκε να προωθήσει στη Βουλή

το θέμα της ανεξαρτησίας του θεσμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιωάννου αφού ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για το ενδιαφέρον, είπε πως ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τα προβλήματα του Γραφείου και γνώρισε το προσωπικό που εργάζεται εκεί.

“Σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του θεσμού εξαρτάται και από το βαθμό αποδοχής του θεσμού από την κοινωνία και προφανώς η αποδοχή του από το πολιτικό σύστημα συμβάλλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση”, είπε και πρόσθεσε πως το ενδιαφέρον από τον Πρόεδρο της Βουλής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης διαδικασίας αποδοχής του θεσμού από την κοινωνία και το σύστημα.

Ικανοποίηση Ομήρου για το αποτέλεσμα της επίσκεψης

Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της επίσκεψής τους, κατά την οποία συζήτησε το θέμα της έμπρακτης εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος. Ενα χρήσιμο εργαλείο ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος και ο Φορέας κατ` επέκταση, για την αναδιάρθρωση των δανείων που αποτελεί το μέγιστο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας”, είπε.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ωστόσο ότι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας θα προέλθει μέσα από την επανεκκίνηση της οικονομίας με την έννοια της ανάπτυξης, η οποία σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος της οικονομίας και των πολιτών και άρα δυνατότητα των πολιτών να εξοφλήσουν τα δάνεια τους.

“Το μήνυμα είναι, ναι είναι χρήσιμος ο θεσμός, χρήσιμοι και άλλοι θεσμοί, όμως θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας -ιδιαίτερα με ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας- προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης που αποτελεί τη μόνη οδό, τη μόνη μέθοδο για να επανέλθει η κυπριακή οικονομία σε συνθήκες σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας”, είπε.

Ερωτηθείς ο κ. Ιωάννου αν υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες στο θεσμό του Επιτρόπου, είπε πως είναι σημαντική η ανταπόκριση, καθώς αν και ξεκίνησαν να λαμβάνουν παράπονα από τις 16 Φεβρουαρίου ήδη έχουν λάβει ένα σημαντικό αριθμό παραπόνων, ενώ υπάρχει άλλος ένας σημαντικός αριθμός παραπόνων που βρίσκονται στις εποπτικές αρχές και αναμένεται να αποσταλούν στο Γραφείο του Επιτρόπου.

“Παίρνουμε και σημαντικό αριθμό παραπόνων και από το εξωτερικό, από πολλές χώρες όπως Κίνα, Ισπανία, Αγγλία. Επίσης, υπάρχουν κατατεθειμένα παράπονα προς τον αντίστοιχο (Επίτροπο) στην Αγγλία και αναμένω σύντομα να μου αποσταλούν και ήδη προχωρούμε με γρήγορο ρυθμό στην εξέταση των παραπόνων και στην επίλυση τους όπου χωρεί δίκαια και λογική λύση”, είπε.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως ήδη έχουν ήδη επιτευχθεί ένας αριθμός φιλικών διακανονισμών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διαμεσολάβησης μέχρι στιγμής ο βαθμός επιτυχίας είναι της τάξης του 75%. “Βεβαίως, δεν μπορούμε ακόμα να διατυπώσουμε γενικά συμπεράσματα για την επιτυχία της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, καθώς πρέπει να περιμένουμε να υπερβεί ο αριθμός τις 50-60 διαμεσολαβήσεις”, είπε, και σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί περίπου 30 διαμεσολαβήσεις.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα και πώς μπορεί η Βουλή να βοηθήσει στην επίλυσή τους, ο κ. Ομήρου είπε πως ένα θέμα που συζητήθηκε είναι η ανεξαρτησία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. “Η σύνθεση του Φορέα εμπεριέχει κάποια προβλήματα σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του θεσμού και είναι κάτι το οποίο θα διαβιβάσω και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς το σκοπό να επενεχθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις σε συνεργασία με την Εκτελεστική εξουσία για να διασφαλιστεί απολύτως η ανεξαρτησία του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και το Φορέα ευρύτερα”, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, ο κ. Ιωάννου είπε πως έχουν κατατεθεί αρκετά παράπονα που αφορούν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και σε μια περίπτωση έχει επιλυθεί το θέμα μέσω της διαδικασίας του φιλικού διακανονισμού. “Επίκειται εντός των προσεχώς ημερών να ολοκληρώσουμε ένα άλλο αριθμό τέτοιων περιπτώσεων που και πάλι, πιστεύω ότι θα καταλήξουμε με τις ενδιαφερόμενες τράπεζες και τους ενδιαφερομένους (δανειολήπτες) σε φιλικό διακανονισμό αντί σε έκδοση απόφασης”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα