20+1 προτάσεις της Συμμαχίας για μεταρρύθμιση του κράτους

20+1 προτάσεις μεταρρύθμισης του κράτους και του πολιτικού συστήματος, καταθέτει η Συμμαχία Πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχία Γιώργος Λιλλήκας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανέφερε ότι η Συμμαχία δεν θα μπορούσε να μείνει παθητικός θεατής της θεσμικής και πολιτικής σήψης.

"Όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα, φανερώνουν την ηθική (συν τοις άλλοις) χρεοκοπία του Κράτους, την κατάπτωση των θεσμών και την γενικότερη παθογένεια του αναχρονιστικού μας συστήματος: κρατικού και πολιτικού".

Οι μεταρρυθμισεις

που προτείνει η Συμμαχία συζητήθηκαν στο έκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του Κινήματος, την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για ένα Πακέτο από 21 ολοκληρωμένες Προτάσεις. Την κάθε Πρόταση συνθέτουν σειρά από δράσεις και ενέργειες.

Το Πακέτο χωρίζεται σε δυο βασικά μέρη:

Πρώτο: Προτάσεις για τη Μεταρρύθμιση του ΚράτουςΔεύτερο: Προτάσεις για Μεταρρύθμιση του Πολιτικού Συστήματος μέσα από την Εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

Α’ ΜΕΡΟΣ: Μεταρρύθμιση του Κράτους:
1. Καθιέρωση της Αξιοκρατίας
Για να επιτύχουμε την Αξιοκρατία στις προαγωγές πρέπει να καθοριστούν μετρήσιμα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων και ημιδημόσιων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση-βαθμολόγηση να γίνεται σε μια κλίμακα από το 1 έως το 100, με στόχο να τερματιστεί η πρακτική της ισοπέδωσης του τύπου «όλοι εξαίρετοι». Οι αξιολογούντες λειτουργοί θα φέρουν προσωπική ευθύνη για την αξιολόγηση τους και θα αξιολογούνται από τους υφιστάμενους τους.
2. Διοικητικά Συμβούλια και Ανεξάρτητες Αρχές
Για τους διορισμούς Μελών των Διοικητικών Συμβούλιων ή Ανεξάρτητων Αρχών, να καθοριστούν με Νόμο τα προσόντα που πρέπει να πληρούνται και να συσταθεί Ανεξάρτητη Επιτροπή στην οποία να απευθύνεται όποιος ενδιαφέρεται για διορισμό στους Οργανισμούς και στις Ανεξάρτητες Αρχές. Να απαγορευτεί η υποβολή καταλόγου από τα κόμματα. Τα μέλη των Ημικρατικών και των Ανεξάρτητων Αρχών να φέρουν προσωπική αστική και ποινική ευθύνη.
Οι επιλεγέντες για διορισμό να περνούν από δημόσια ακρόαση.
3. Για Εκσυγχρονισμό των Θεσμών προτείνουμε όπως:
α. Γενική Εισαγγελία
Ο Γενικός, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και η Γενική Εισαγγελία, με μειωμένο προσωπικό, να διατηρήσουν το καθεστώς του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.
Οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που αφορούν τις ποινικές διώξεις να μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Σώμα Εισαγγελέων, το οποίο να διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

β. Βουλή
• Να τηρείται ονομαστική παρουσία και να δημοσιοποιούνται επί μηνιαίας βάσης οι παρουσίες των Βουλευτών.
Οι αδικαιολόγητες απουσίες να επιφέρουν μείωση στη μισθοδοσία των Βουλευτών.
• Να καθοριστεί με Νομοθεσία οροφή 3 θητειών για τους Βουλευτές.
• Να ρυθμιστεί νομοθετικά το Ασυμβίβαστο με κυρώσεις για όποιους το παραβιάζουν.

4. Όσον αφορά στην Πάταξη της γραφειοκρατίας προτείνουμε:
α. Την Εισαγωγή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
β. Απλοποίηση των διαδικασιών Δημόσιας Διοίκησης
γ. Κατάργηση Πολεοδομικής Άδειας και της Άδειας Οικοδομής με την ανάληψη ευθύνης από τους Αρχιτέκτονες
5. Για την επίτευξη της Διαφάνειας προτείνουμε εφαρμογή της αρχής «Όλα στο Φως»
α. Να καθιερωθεί ο θεσμός της διαφάνειας, σύμφωνα με τον οποίο η Αρχή της Ανοικτής και Δημόσιας Ακρόασης θα πρέπει να αποτελεί τον κανόνα και να διαχέει την λειτουργία των οργανισμών κοινής ωφελείας και όχι μόνον.
Οι συνεδρίες των Διοικητικών Συμβουλίων και επιτροπών να είναι ανοικτές στα Μέλη του Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
β. Οι Συνεδρίες των Δημοτικών Συμβουλίων και άλλων Συμβουλίων να μεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων να αναρτώνται σε ιστοσελίδα.

6. Για τις ευθύνες του Κράτους έναντι του Πολίτη προτείνουμε:
α. Να ψηφιστεί Νόμος που να επιβάλλει κυρώσεις εκεί όπου δεν εφαρμόζονται, παραγνωρίζονται ή δεν εκτελούνται οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου από Υπουργούς, Μέλη των Δ.Σ. Ημικρατικών Οργανισμών, Μέλη Ανεξάρτητων Αρχών ή δημόσιους λειτουργούς.
β. Για την αποκατάσταση της ζημιάς στον Πολίτη
• Να ψηφιστεί Νόμος ο οποίος θα καθορίζει την ευθύνη της Δημοκρατίας για κάθε ζημιογόνα πράξη έναντι οιουδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας.

Β ΜΕΡΟΣ: Μεταρρύθμιση του Πολιτικού Συστήματος/ Εμβάθυνση της Δημοκρατίας

1. Εισαγωγή του Ανακλητού
• Να δοθεί η νομική δυνατότητα στους πολίτες, με δημοκρατικές διαδικασίες να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αντιπρόσωπους τους (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δημάρχους κλπ) πριν τη λήξη της θητείας τους.


2. Πάταξη της διαφθοράς με:
α. Τροποποίηση του «Πόθεν Έσχες» Πολιτειακών Αξιωματούχων με τη δημιουργία Ελεγκτικής Επιτροπής.
β. Δημιουργία Νομοθετημένου Συμβούλιου Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
γ. Για τη Χρηματοδότηση των κομμάτων να υιοθετηθούν με Νομοθεσία οι εισηγήσεις που περιέχονται στην Έκθεση GRECO. Να μελετηθεί η δυνατότητα πλήρους χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος, βάση μιας συμφωνημένης δομής, δεδομένου ότι η αποδοχή της όποιας εισφοράς από εταιρείες ή πολίτες θα είναι ποινικό αδίκημα για την ηγεσία του κόμματος.

3. Εισαγωγή του Θεσμού του Δημοψηφίσματος
Να δημιουργηθεί το Νομοθετικό πλαίσιο που θα επιβάλλει στην εκάστοτε Κυβέρνηση τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για τη λήψη απόφασης από τον ίδιο το λαό για πολιτικές σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα.
4. Συμμετοχή των Πολιτών
Τα Νομοσχέδια και οι Προτάσεις Νόμου, να αναρτώνται σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, για να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται αλλά κυρίως να μπορούν να υποβάλλουν τις δικές τους παρατηρήσεις και προτάσεις, εντός 15 ημερών.
5. Οριζόντια Ψηφοφορία
Οι 14 από τους 56 Βουλευτές, δηλαδή το 25% να εκλέγονται με τη μέθοδο της Οριζόντιας Ψηφοφορίας σε επαρχιακό επίπεδο.
6. Ηλεκτρονική Ψηφοφορία
Η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το μέτρο αυτό μειώνει το κόστος των εκλογών και θα φέρει τους νέους πιο κοντά στην πολιτική.

Οι Προτάσεις αυτές, σε αναλυτική φόρμα, θα κατατεθούν στον Υφυπουργό παρά των Προέδρω που ανέλαβε το έργο της Μεταρρύθμισης, όπως και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με στόχο να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός και παραγωγικός διάλογος.

Keywords
Τυχαία Θέματα