20 δικηγόροι για «κουτσοδούλια» της ΑΗΚ. Πώς σχολιάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία

20 δικηγορικά γραφεία και δικηγόρους ανά το παγκύπριο αναζητεί η ΑΗΚ μέσω διαγωνισμού που προκήρυξε. Υπενθυμίζεται ότι στην ΑΗΚ, παρέχονται νομικές υπηρεσίες από το ίδιο δικηγορικό γραφείο για 65 περίπου χρόνια, όπως διαπίστωσε και ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του για την Αρχή του 2018.

Η ΑΗΚ αναζητεί μέσω του διαγωνισμού, δικηγορικά γραφεία ή δικηγόρους, για να

συνάψει τριετείς συμβάσεις (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους) για αγορά νομικών υπηρεσιών που αφορούν κυρίως διαδικασίες είσπραξης οφειλών από καταναλωτές. Προβλέπονται πέντε τέτοιες συμβάσεις για την επαρχία Λευκωσίας (περιλαμβανομένων και των επαρχιών Κερύνειας και Μόρφου όπως αναφέρεται), πέντε συμβάσεις για τις επαρχίες Λάρνακας – Αμμοχώστου, πέντε για την επαρχία Λεμεσού και πέντε για την επαρχία Πάφου.

Η υποβολή των εγγράφων για διεκδίκηση των συμβάσεων λήγει σήμερα το μεσημέρι. Αν οι υποψήφιοι που πληρούν τις απαιτήσεις είναι περισσότεροι από πέντε, η επιλογή θα γίνει μέσω κλήρωσης.

Από  τα 20 δικηγορικά γραφεία ή δικηγόρους που θα προκύψει συνεργασία, θα παρέχονται νομικές υπηρεσίες για υποθέσεις αστικών αγωγών εναντίον πελατών της για εκκρεμείς τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για ποσά μέχρι €10.000, για ζημιές που προκαλούνται από τρίτους στην περιουσία της ΑΗΚ και αστικές αγωγές τρίτων κατά της ΑΗΚ με απαιτήσεις μέχρι τις €50.000 για αποζημιώσεις λόγω εγκατάστασης ή επέκτασης γραμμών μεταφοράς και διανομής.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2017, η ΑΗΚ από το 1952 μέχρι τώρα εξακολουθεί να συνεργάζεται για νομικές υπηρεσίες, ουσιαστικά, με το ίδιο δικηγορικό γραφείο, όπως με τα χρόνια μετεξελίχθηκε.

Σε επικοινωνία που είχαμε με κύκλους από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μας αναφέρθηκε ότι «σίγουρα οι συγκεκριμένες ενέργειες της ΑΗΚ είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Αντιθέτως το μείζον, είναι να εφαρμοστούν οι συστάσεις που υποδεικνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της για την ΑΗΚ που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2018, σε σχέση με το βασικό νομικό σύμβουλο της Αρχής που παραμένει ο ίδιος για 65 χρόνια.

«Όπως σχετικά αναφέραμε, κατά την άποψή μας, είναι λογικό για το ΔΣ ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (νπδδ) να διατηρεί τον ίδιο νομικό οίκο επί σειρά ετών ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ 2017 - ΑΗΚ 41 για την παροχή νομικών συμβουλών είτε υπό τη μορφή γνωματεύσεων προς το ΔΣ είτε για την εκπροσώπηση του νπδδ σε περιπτώσεις προσφυγών ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου ή του διοικητικού δικαστηρίου. Ωστόσο, όπως αναφέραμε, κατά την άποψή μας, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που να δικαιολογούν τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα του ίδιου νομικού συμβούλου για την εκπροσώπηση του νπδδ σε περιπτώσεις αστικών αγωγών ή διαιτησιών. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του νομικού οίκου θα πρέπει να γίνεται στη βάση της πιο πάνω εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου», υποδεικνύει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Καταλήγοντας, να αναφέρουμε ότι το Sigmalive επικοινώνησε και με εκπρόσωπο της ΑΗΚ,  ωστόσο δεν θεωρούν ορθό από την Αρχή να τοποθετηθούν, προτού ολοκληρωθεί ο ανοικτός διαγωνισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα