1o TEDxNicosia Σαλόνι- Μια εντυπωσιακή επιτυχία

Με μια θεματολογία που δεν θα μπορούσε να μην εξάψει την σκέψη, την λέξη ‘εκπαίδευση’’ υπό τη συνοδεία του περίφημου πλέον hashtag, με κοινό που κατείχε σε βάθος το αντικείμενο και με τρεις συναρπαστικούς ομιλητές, η επιτυχία ήταν δεδομένη για το πρώτο TEDxNicosia Salon. Η μονομερής εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Άρτος στις 5 του Μάρτη συνδύασε ομιλητές που βρέθηκαν ζωντανά στη σκηνή και προμαγνητοσκοπημένες TED ομιλίες, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από το πολυδιάστατο θέμα της ‘’Εκπαίδευσης’’.

Οι εκδηλώσεις TEDx

Salon έχουν βοηθήσει ανά το παγκόσμιο στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο γίνεται η σύνδεση, προσφέροντας σε ένα μικρό σχετικά κοινό, ένα απλό χώρο για μια ουσιαστική όμως συζήτηση. Το TEDxNicosia Salon κατάφερε να εκπληρώσει όλα αυτά τα κριτήρια. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στη δημιουργικότητα, το χιούμορ, την προσωπική και συναισθηματική ανάπτυξη, την καινοτομία, τη φιλοδοξία, κάνοντας έτσι το κοινό να εξερευνήσει το θέμα ‘’Εκπαίδευση’’ από διάφορες οπτικές γωνίες, μέσα από μια ζωντανή συζήτηση.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών ενέπνευσαν και διασκέδασαν, σε αρκετές στιγμές, το κοινό, δίνοντάς τους έτσι το ερέθισμα να επεξεργάζονται τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο και μετά το πέρας της. Ο ενθουσιασμός αυτός μεταφέρθηκε στον διαδραστικό πίνακα στον οποίο είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν γραπτώς τις σκέψεις τους γύρω από την πραγματική ουσία της έννοιας ‘’εκπαίδευση’’.

Η Ελένη Πρωτοπαπά, καθηγήτρια Ιστορίας, μίλησε για τη σημασία του χιούμορ στη εκπαίδευση, επικυρώνοντας με το μοναδικό της τρόπο το γεγονός πως το γέλιο ενισχύει την λειτουργία της μνήμης/ απομνημόνευσης. ‘’Το χιούμορ σημαίνει άνθρωπος’’ είπε η Ελένη, για να προσθέσει πως ‘’με το να γινόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί πιο ανθρώπινοι, θα έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να μας εκτιμήσουν περισσότερο''.

O Thadd Correia, καθηγητής θεατρικής αγωγής, επικεντρώθηκε στη σημαντικότητα της προσωπικής αφηγηματολογίας, την οποία ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να σχηματίζει. Εξήγησε πως η ανάπτυξη μιας ισχυρής αφηγηματολογίας, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Σύμφωνα με το Thadd ‘’οι μελλοντικές μας αφηγήσεις στρώνουν το υπόβαθρο των προσωπικών μας αφηγήσεων’’.

Η Deborah Duncan, διευθύντρια του Junior/Senior School, μίλησε για την εκπαίδευση και το τρόπο με τον οποίο βοηθά στην εξέλιξη των μαθητών. Έδωσε έμφαση στην αξία και την σημασία της ενδυνάμωσης, τονίζοντας το γεγονός ότι η εκμάθηση είναι αρκετές φορές δύσκολη. Όπως τόνισε και η ίδια: ‘Έχουμε δύο επιλογές- ή να είμαστε άνθρωποι με στερεότυπη και προπαρασκευασμένη αντίληψη, ή να έχουμε μια συνεχώς εξελίξιμη αντίληψη’.

Επηρεασμένη από την ομιλία της διευθύντριάς της, η νεαρότερη παρευρισκόμενη την εκδήλωση, η μικρή Μυρτώ Κουκκίδου, άφησε το δικό της στίγμα στον πίνακά μας με το εξής: ‘Η εκπαίδευση οδηγεί στην επιτυχία’. Η Μυρτώ κατάφερε να συνοψίσει και την ουσία των εκδηλώσεων Salon, αφού έχουν σαν στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για έμπνευση, στοχασμό, περισυλλογή και συνειδητοποίηση.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα