Τροποποίηση φορολογικού… παραλογισμού ζητά ο ΣΕΠΒΕ

10:40 14/3/2014 - Πηγή: PC Nea
Την τροποποίηση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν.4172/13) στο ζήτημα της παρακράτησης φόρου 20% που αφορά τις άδειες λογισμικού ζητά από το υπουργείο Οικονομικών ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.

Όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη φορολόγηση «θα επιβαρύνει σημαντικά τη ρευστότητα των εταιριών του κλάδου, γεγονός που θα οδηγήσει τις εταιρίες Πληροφορικής σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση, σε μειώσεις προσωπικού και σε διακοπή των όποιων επενδύσεων».

Το θέμα της παρακράτησης φόρου που επιβάλλεται στις άδειες λογισμικού, καθώς αυτές θεωρούνται δικαίωμα (royalties)
το οποίο παρέχεται για εμπορική εκμετάλλευση ή προσωπική χρήση, σύμφωνα με τα άρθρα 38, 62 και 64 του νέου κώδικα, είναι το κυρίαρχο ζήτημα αυτή την περίοδο στο χώρο των επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας.

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Γ. Στουρνάρα, ο ΣΕΠΒΕ επισυνάπτει σχετικό υπόμνημα με παραδείγματα της αδικίας που παρατηρείται με χαρακτηριστικότερο αυτών την περίπτωση μεταπωλήσεων του ιδίου λογισμικού προϊόντος, όπου παρατηρείται το φαινόμενο η συνολική παρακράτηση να ξεπερνά και την αξία αυτού καθαυτού του προϊόντος. Μάλιστα, σε θεωρητική περίπτωση 5 πωλήσεων, το κράτος έχει παρακρατήσει όλη την αξία του προϊόντος!

Επίσης, με τη συγκεκριμένη φορολόγηση υφίσταται το εντελώς παράδοξο φαινόμενο: Πωλήσεις σε επιχειρήσεις του εσωτερικού να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, ενώ επιχειρήσεις του εξωτερικού με χώρες με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, είτε να μην υπόκεινται σε παρακράτηση, είτε να υπόκεινται με μικρότερο συντελεστή.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος υπογραμμίζει προς το υπουργείο ότι σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα(royalties) δεν πρέπει να αφορούν άδειες χρήσης λογισμικού, καθώς η πώληση αδειών χρήσης λογισμικού σε εταιρείες ή στο Δημόσιο, είναι εμπορικές πράξεις μεταξύ εταιρειών και δεν αφορούν στην αποζημίωση εταιρειών ή φυσικών προσώπων για χρήση δικαιωμάτων.
Keywords
Τυχαία Θέματα