Συνέδριο του Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα

13:45 6/4/2011 - Πηγή: PC Nea
Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στη διεθνή κατάταξη ως προς την πρόσβαση και την ταχύτητα στον τομέα της ευρυζωνικότητας επισήμανε ο εκπρόσωπος του περιοδικού The Economist John Andrews, σημειώνοντας ότι τον περσινό Ιούνιο μόλις το 18,7% των Ελλήνων είχε πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα, σε αντίθεση με το 37% των Ολλανδών (στοιχεία ΟΟΣΑ).

Η επένδυση στην έξυπνη τεχνολογία
και την ευρυζωνικότητα αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, διαμήνυσε ο Επικεφαλής Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Hellas Σπύρος Νικολάου, υπογραμμίζοντας ότι το 45% της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής ζήτησης «περνάει» από την Ericsson (ένα από τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια ευρεσιτεχνιών με 27.000 πατέντες).

Αξιώνοντας αναπτυξιακές μεθόδους που προάγουν τις πράσινες αξίες και την τεχνολογία αιχμής, προέτρεψε το ελληνικό κράτος να αναζητήσει ικανούς, έξυπνους και αξιόπιστους αρωγούς στην προσπάθεια. Ο ίδιος, ανάμεσα σε άλλα, ζήτησε την εξυγίανση της αγοράς στη βάση ενός «σκληρού αλλά έντιμου και ορθολογικού ανταγωνισμού» όπως και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών, με τη διασφάλιση πρόσβασης χαμηλού κόστους στο διαδίκτυο.

Τη μετάβαση του ελληνικού κράτους από την περίοδο των εγγράφων στη «μετά ΚΕΠ» εποχή εξήγγειλε χαρακτηριστικά μιλώντας από το βήμα του Economist ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να επιτύχει πρόοδο στις νέες τεχνολογίες και την ευρυζωνικότητα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση 4 δις ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο), το οποίο θα κατατεθεί το αργότερο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, έκανε λόγο για καινοτομίες όπως η δημιουργία θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα προβλέπει την έκδοση ηλεκτρονικών πράξεων από το ελληνικό δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για ισχυρό χτύπημα στη γραφειοκρατία, απλούστευση των διοικητικών λειτουργιών του Δημοσίου, ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και ισχυρό πλήγμα στη διαφθορά, επικαλούμενος μελέτες βάσει των οποίων η αυτοπρόσωπη επαφή του πολίτη με το δημόσιο υπάλληλο αποτελεί βασικό παράγοντα για την εκδήλωση κρουσμάτων διαπλοκής.

Την πεποίθηση ότι «στην Ελλάδα πάσχουμε από την εφαρμογή» των εκάστοτε νομοθετικών πρωτοβουλιών» εξέφρασε ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζώης, ο οποίος πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένος υφυπουργός ο οποίος θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ο ίδιος ερμήνευσε το θέμα του συνεδρίου, αν όχι σαν «έμμεση διαμαρτυρία», τουλάχιστον ως «μια φιλική παρότρυνση» προς την κυβέρνηση «να προχωρήσει πιο γρήγορα». Ο κ. Ζώης πρόσθεσε ότι οι δικτυακές επενδύσεις «συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας σχεδόν σε κάθε τομέα της οικονομίας».

«Στόχο-κλ
Keywords
Τυχαία Θέματα